Ga naar Content

Alles voor droge voeten na hoosbuien: aanleg Larense vijver om regen op te vangen nadert

Het centrum van Laren moet voor de volgende zomer weer een stuk meer regenklaar zijn, want dan moet de natuurlijke vijver aan de Brink helemaal af zijn. De vijver moet er niet alleen mooi uit zien, maar moet vooral overtollig regenwater gaan opvangen. De klus van het aanleggen van deze waterberging gaat in januari van start. 

Foto: NH Nieuws / Ingmar Meijer

Laren voert al jaren een strijd tegen het regenwater. Als er een stortbui neerdaalde in het centrum, dan stond Laren binnen luttele momenten blank en stond het water centimeters hoog. In de afgelopen jaren heeft de gemeente al de nodige maatregelen genomen. Met het project Laren Regenklaar moeten de voeten steeds droger worden.

De aanleg van de natuurlijke vijver aan de Brink moet een flinke duit in het 'regenklaarzakje' betekenen. De vijver krijgt een bergingscapaciteit van ongeveer 1.800 kubieke meter, dat is 1,8 miljoen liter water. Volgens de gemeente is dit voldoende om een extreme bui van 60 millimeter goed te kunnen opvangen.

Zichtlijnen

Daarnaast moet deze waterberging er ook mooi en uitnodigend uitzien. Daarom heeft een landschapsarchitect onder meer gezorgd voor een wandelpad langs een groot deel van de vijver. Dit moet zorgen voor verbinding met het water. Vanaf de kruising Naarderstraat - Brink is een open blik op het water mogelijk, zodat de zichtlijnen behouden blijven zelfs versterkt worden.

Het herdenkingsmonument op de Brink krijgt een nieuwe plek. Op verzoek van Comité 4 en 5 mei is gekozen voor verplaatsing. Verder zijn er elementen toegevoegd die een link hebben met de historie en het huidige beeld van de Brink. Heel vroeger had Laren namelijk al een natuurlijke vijver. Daarom komen er bijvoorbeeld een waterpomp in combinatie met een trap naar het water, beelden in de vorm van schapen en zitbanken. 

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Inmiddels is het definitieve ontwerp zo goed als afgerond. Daarmee komt bijna een einde aan aan een lang traject. De gemeente was namelijk op zoek naar een goede oplossing en heeft daarbij de mening van inwoners en ondernemers gevraagd. Eind april stemde de gemeenteraad in met het idee van een waterberging op de Brink, op de locatie van de huidige Coeswaerde.

Ontwerpinput

Vervolgens is het team van Laren Regenklaar samen aan de slag gegaan met een landschapsarchitect, die het ontwerp van de waterberging verder hebben uitgewerkt. Ondertussen zijn er nog enkele gesprekken geweest met inwoners en andere betrokkenen. Het team heeft voor het ontwerp ook nog om input gevraagd van deskundigen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bodemonderzoek, archeologisch onderzoek, ecologisch advies en cultuurhistorische onderbouwing.

De politiek heeft nog één mogelijkheid om te reageren op het ontwerp. Dat doet de commissie Ruimte en Infrastructuur op woensdag 13 september. Daarna is het tijd om de werkzaamheden aan te besteden en moet de aanvraag voor de omgevingsvergunning komen. 

Begin volgend jaar gaat de klus van start. Het grootse deel moet dan voor de zomer klaar zijn. Een deel van de vijver, aan de kant van de poffertjeskraam, kan pas later in definitieve vorm worden aangelegd. Liander moet eerst een zogeheten trafo-ruimte verplaatsen en dat lukt niet meer dit jaar, aldus de gemeente.

Lees ook