Ga naar Content

Droom komt uit voor nieuwe VZV-trainer Edwin Janssen: "Wilde in het noorden werken”

Bij de handbalsters van VZV staat er dit seizoen een nieuw gezicht voor de groep. De 48-jarige Edwin Janssen heeft het stokje overgenomen van Rolf Schulte en wil met de eredivisionist uit 't Veld na een uiterst mager seizoen, nu weer de weg omhoog inslaan. Zeven vragen ter kennismaking aan de Limburger in Noord-Hollandse dienst.  

VZV-trainer Edwin Janssen - Foto: Foto's: Orange Pictures & VZV

Je hebt de erfenis van Rolf Schulte overgenomen. Hoe vind je dat club ervoor staat?

Ik heb niets te klagen. Alles is hier goed geregeld. Ik hoef ook niet helemaal opnieuw te beginnen zoals ik dat in het verleden wel moest doen bij mijn vorige club V&L in Geleen. De organisatie staat als een huis. De selectie, de kleding, de hal, de fysieke training, aan alles merk je dat het in orde is. Er is veel aandacht voor alle zaken om het handbal heen en dat is goed. 

Vorig jaar moest VZV nog degradatie zien te ontlopen. Wat is het realistische doel voor dit seizoen? 

We willen weer de aansluiting met de top 5 halen. Vorig seizoen presteerde VZV onder hun niveau. Als ik kijk naar de spelers die we hebben in de selectie dan hebben we meer dan genoeg talent. De focus is er om om voor de kampioenspoule te gaan. Dat is dus de top 8. Bovendien denk ik dat we gezien de concurrentie er goed voor staan. Maar ik wil dit seizoen ook meer jeugd laten meedoen. Ik ben ook iemand die dat goed kan inpassen. Op korte termijn wil je terug naar de top 5, maar je moet ook denken aan de lange termijn en zorgen voor een goede doorstroom van talenten. 

"In Limburg zijn ze net zoals hier bloedfanatiek, maar ze zijn ook wat zachter"

VZV-trainer Edwin Janssen

Je woont en werkt ook nog in Limburg. Hoe combineer je dat met VZV?

Het is natuurlijk niet te doen om elke dag 260 kilometer heen en ook weer terug te gaan rijden. Ik kom daarom woensdag naar het 't Veld toe en blijf hier dan overnachten en dan zondag ga ik weer naar huis. Ook met mijn andere werkgever heb ik het zo geregeld dat ik drie dagen in Limburg werk en twee dagen vanuit Noord-Holland. 

Je hebt eerder gezegd dat het een droom voor je was om een keer een club te trainen buiten Limburg en 'boven de rivieren.' Waarom?

Ik ben ook twee jaar bondscoach bij de jeugd geweest en dan merk je het verschil qua mentaliteit bij speelsters en er wordt anders over handbal nagedacht. In Limburg zijn ze net zoals hier bloedfanatiek, maar ze zijn ook wat zachter. Je krijgt minder vaak een weerwoord en ik wil juist een ploeg hebben die meedenkt. 

Edwin Janssen als coach van het Limburgse V&L - Foto: Orange Pictures

Elke zomer is het weer een komen en gaan van speelsters. Hoe is dat dit jaar bij VZV?

Het viel reuze mee. Noëlle Kistemaker is gekomen van SEW en Maud Kruier is gestopt vanwege een knieblessure. Ik heb met de club gesproken over nieuwe speelsters, maar als je iemand wil halen moet het wel een meerwaarde zijn. De meeste topspeelster waren bovendien al ondergebracht bij de grotere clubs. Bovendien hebben wij genoeg talent in zowel dames 1 als dames 2 dat ik denk dat onze selectie sterk genoeg is. 

Hoe belangrijk is aanvoerster Jane Kramer voor VZV en welke sterkhouders heb je nog meer tot je beschikking?

Je merkt aan alles dat Jane een echte leidster is. Ze is een verlengstuk van de trainer. Ze denkt mee over het spelletje en als ze praat dan luistert iedereen. Bovendien is ze enorm ervaren en daarom dus erg belangrijk voor ons. Daarnaast speelt ook de ervaring van Meike van Splunter een belangrijke rol en hebben we met Pien van der Geest iemand die al een WK heeft gespeeld met de jeugd. 

Zaterdag begint de competitie voor VZV met een uitwedstrijd tegen provinciegenoot Volendam. Wat mogen we verwachten? 

Afgelopen zondag wonnen we bij NH Cup nog ruim van Volendam (33-17, red.), maar ze speelden niet met hun sterkste selectie. Ze hadden veel speelster thuisgelaten omdat ze ook net een trainingskamp hadden gehad. Ik verwacht daarom zaterdag een heel ander duel met twee ploegen die aan elkaar gewaagd zullen zijn.

Het duel tussen HV Volendam en VZV in Sporthal Opperdam begint zaterdag om 19.00 uur.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play