Ga naar Content

Man opgepakt voor koperdiefstallen Haarlem, stad zat maanden met doorgeknipte liftkabels

De politie heeft vandaag een 47-jarige man uit Haarlem opgepakt voor diefstal van koper. De man wordt verdacht van diefstal van ruim 50 kilo aan koperen kabels uit de liften van meerdere flats. De stad werd er al maanden door geterroriseerd.

Flat De Koch aan de Robert Kochlaan in Schalkwijk - Foto: Google Maps

Door "intensief onderzoek" zijn agenten achter de identiteit van de 47-jarige man gekomen. Hij wordt verdacht van tien diefstallen aan onder meer de Harry Mulischstraat, Robert Kochlaan en Steve Bikostraat. De man zit nog altijd vast. Of er meer verdachten zijn, is niet bekend.

Kabels uit Spanje

Volgens de politie was "de schade aan de liften aanzienlijk en trof het vooral de oudere bewoners". Afgelopen maanden werd Haarlem geteisterd door de diefstal van koper. Kabels uit liften werden doorgeknipt en vervolgens meegenomen.

Tekst loopt na foto van de afgesneden draagkabels door.

Delen van de afgesneden draagkabels die bij de entree zijn achtergebleven - Foto: VvE flat Kochstede

Begin juli werden in een flat aan de Robert Kochlaan de stalen draagkabels van de liftcabine doorgesneden. De lift van het appartementencomplex was daardoor lange tijd buiten gebruik. Ook in een andere flat aan dezelfde straat werden liftkabels ontvreemd. Eind juli sloeg een koperdief opnieuw toe. In een complex aan de Spaarndamseweg ontstond daardoor kortsluiting. De dief wist in deze flat snel naar binnen te glippen toen de deur voor iemand anders werd opengedaan.  

Zonder kabels zijn liften niet toegankelijk en nieuwe kabels moesten vaak uit Spanje komen. "Er wonen hier veel ouderen in de flat, dus als er een calamiteit was geweest, dan hadden de hulpdiensten bijvoorbeeld niet de lift kunnen pakken", was al snel de reactie.

Lees ook