Ga naar Content

En wéér is het raak: koperdief slaat toe in Haarlemse Steve Bikoflat, liften weken buiten gebruik

Haarlemse flats worden de laatste weken geterroriseerd door één of meerdere koperdieven. Ze knippen liftkabels door, nemen die mee en de bewoners zitten vervolgens dagen of weken zonder liften. Deze week was het opnieuw raak: in de Steve Bikoflat aan de Spaarndamseweg in Haarlem Noord. Woningbouwcorporatie Ymere, beheerder van veel flats, zit inmiddels ook met de handen in het haar. 

Steve Bikoflat - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Op de toegangsdeur van de Steve Bikoflat, aan de achterkant van het pand, hangt een brief van de verhuurder. "Op 26 juli kregen wij de melding dat er twee liften in uw flat buiten gebruik zijn. De oorzaak daarvan is schade die is ontstaan door gericht en grof vandalisme, lees: diefstal. Het is lastig om te kunnen zeggen wanneer de lift weer in bedrijf is", valt er te lezen. 

Een bewoner zegt weinig last te hebben van de kapotte liften: "Ik woon op de begane grond, weet je", lacht hij. Een andere bewoner komt met een verhit hoofd en een telefoon aan zijn oor naar buiten. Hij loopt moeilijk, is boos en probeert Ymere aan de lijn te krijgen.

Hij laat zijn gehavende rechterbeen zien: "Ik heb een ongeluk gehad, ik zit nu zo'n beetje opgesloten hier in mijn huis. Dat is toch niet normaal?" Inmiddels heeft hij de verhuurder aan de lijn en strompelt boos bellend verder.

Meer liften staan stil in de stad

De koperdief, of wellicht dieven, sloeg eerder toe in flats en appartementencomplexen in Schalkwijk. In twee flats aan de Robert Kochlaan bijvoorbeeld. NH Nieuws kreeg meerdere reacties van flatbewoners in Haarlem die met dezelfde problematiek te maken hadden. Onder andere aan de Lange Herenstraat in het centrum. Toch wordt er zelden aangifte gedaan van diefstal, zo blijkt uit navraag bij de politie.

Tekst loopt door na de foto.

Brief lift Steve Bikoflat - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Lees ook

Het gaat de dieven blijkbaar om het koper wat verwerkt is in de hele dunne, lange kabels. Na het doorknippen daarvan ontstaat er vaak kortsluiting. Onderstaande foto laat zien hoe zo'n kabel eruit ziet. De dief wilde ook deze kabel meenemen uit een flat aan de Robert Kochlaan, maar de kabel bleek te zwaar. Het deel wat hij wel kon meenemen deed hij in een fietstas, zo is op bewakingsbeelden te zien. Die beelden mogen we niet delen van de politie, omdat dat het onderzoek zou kunnen schaden. 

De dief weet snel naar binnen te glippen als de deur voor iemand open wordt gedaan. Vervolgens is hij een half uurtje bezig bij de liften en vertrekt weer, met de kabels in de hand. 

Tekst loopt door na de foto.

Delen van de afgesneden draagkabels die bij de entree zijn achtergebleven - Foto: VvE flat Kochstede

De diefstallen leiden tot een hoop frustratie bij de flatbewoners. In de flats wonen vaak ouderen die slecht ter been zijn en dan ook de trap moeten nemen. Ook woningbouwvereniging Ymere, beheerder van de Steve Bikoflat, is er op dit moment helemaal klaar mee. 

Reactie Ymere:

Een woordvoerder van Ymere laat weten dat er aangifte wordt gedaan van de diefstal in de Steve Bikoflat. Ze bevestigt dat diefstal van liftkabels de laatste tijd vaker gebeurt. 

'Het is de afgelopen weken in verschillende complexen gebeurd en dat zorgt voor veel overlast. De kabels uit de liften zijn namelijk ongeveer 100 euro waard, maar het kost Ymere zo’n 10.000 euro voordat alles weer werkt.' Als gevolg van de kortsluiting gaan ook andere onderdelen stuk en ook die moeten vervangen worden. 

Omdat de kabels op maat gemaakt moeten worden, zijn er ook niet direct reservekabels beschikbaar. Het kan daarom dagen of enkele weken duren voordat de liften het weer doen. Voor de Steve Bikoflat zal het minimaal twee weken duren voordat de nieuwe kabels geïnstalleerd zijn. 

Slecht nieuws dus voor de bewoner met het gehavende been: hij kan nog twee weken amper de deur uit. Twee jonge vrouwen die in de flat wonen, pakken hun fiets en overleggen even over de handigste route. Ze vinden het lastig dat de liften niet werken, maar nemen de situatie maar voor lief: "Dan nemen we de trap voorlopig dus nog even", verzucht de een. "Goed voor de stappenteller", lacht de ander.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]