Ga naar Content

Weer 12 vrouwen betast in Alkmaar, dader(s) nog niet gepakt

Al drie jaar worden mensen in Alkmaar aangerand door een persoon op een fiets. Het leek even stil, maar nu blijkt dat sinds het begin dit jaar opnieuw twaalf vrouwen slachtoffer zijn. De laatste vrouw heeft zich deze maand nog gemeld. Dat zegt de politie tegen NH. 

De plek waar Lindsey (27) werd aangerand - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Het totale aantal meldingen loopt nu tegen de zestig: sinds 2020 worden veelal vrouwen betast op of gegrepen bij hun achterwerk. Bijna alle keren gaat het om een dader die vanaf een fiets toeslaat.

De slachtoffers zijn van alle leeftijden en een meisje was zelfs veertien toen het haar overkwam. Daarnaast heeft er ook één man melding gedaan van aanranding op bijna elke keer dezelfde manier.

Op de fiets rijdt de dader achter het slachtoffer aan - veelal aan het joggen of wandelen - en grijpt haar bij de billen. "Hij kreunde er heel raar bij", vertelde een slachtoffer eerder al. "Op het moment dat ik kon reageren, was hij al weggefietst. Ik raakte toen echt even in paniek en heb overstuur mijn vriend weer gebeld."

Verschillende plekken

De eerste melding was in september 2020. In de jaren erna is het periodes rustig geweest, maar toch komen er af en toe weer slachtoffers op de radar bij het onderzoeksteam. Zo ook dit jaar weer. 

Vanaf begin januari tot 22 augustus zijn er twaalf aanrandingen gemeld bij de politie, blijkt uit navraag. "In alle gevallen hebben we onderzoek gedaan, zoals sporen, camerabeelden nakijken en buurtonderzoek", aldus politiewoordvoerder Derk Burger. 

Meldingen van billen-aanranding in Alkmaar in 2023

Op 10 augustus rond 22.30 uur aan de Kennemersingel
Op 14 juni rond 18.45 uur aan het Sluispolderpad
Op 10 juni rond 14.10 uur aan de Kanaaldijk
Op 23 mei rond 22.30 uur aan Laan van Bath
Op 17 mei rond 23.30 uur aan de Clarissenbuurt
Op 20 april rond 14.20 uur aan de Beethovensingel
Op 11 april rond 22.50 uur aan het Klompenmakerspad
Op 11 april rond 22.35 uur aan de Helderseweg
Op 31 maart rond 16.15 uur aan de Postiljonstraat
Op 31 maart rond 15.00 uur aan het Sluispolderpad
Op 20 maart rond 20.55 uur aan de Oude Kanaaldijk
Op 10 februari rond 18.00 uur aan het Molentochtpad

Het gebeurde op verschillende locaties in Alkmaar. En er is nog niemand aangehouden. Ook voor de tientallen eerdere aanranding is nog geen verdachte op het oog. Wel is er eerder een minderjarige jongen veroordeeld voor 4 zaken

De politie vermoedt dat er sprake is van meerdere daders. Dat zei onderzoeksleider Jaap Grippeling eerder in gesprek met NH. "Ze worden geknepen én geslagen en de signalementen verschillen."

Wat mogelijk een rol speelt in dat er recent niemand is opgepakt, is dat de meldingen vaak 'enige tijd' na de aanrandingen bij de politie worden gedaan, zo stelt woordvoerder Burger. "Mocht jou iets soortgelijks overkomen en je wilt dit bij ons melden: de pakkans van de dader wordt vergroot als moment melding kort na het incident plaatsvindt."

Als jij bent betast, bel dan direct 112. Heb je tips over deze zaak, mail dan naar [email protected].

Lees ook