Ga naar Content

Zandvoorters op de vlucht voor de Formule 1: "Er zijn een paar zonderlingen die hier niet van houden"

Terwijl Zandvoort volstroomt en zich opmaakt voor een weekend van drukte en doldwaze racevreugde, slaan sommige dorpsbewoners bijna letterlijk op de vlucht. "Er zijn een paar zonderlingen die hier niet van houden, van zulke mensenmassa's", laat een oudere man met veel gevoel voor understatement aan NH Nieuws verslaggever Floris Spaans weten. Hij is met zijn vrouw op weg naar de trein. Ze zoeken hun heil ergens anders dit weekend.

Formule 1 bezoekers komen aan op station Zandvoort; sommigen nemen juist de trein om weg te zijn uit de badplaats. - Foto: NH Nieuws

Het echtpaar is de negentig al ruim gepasseerd. Met hun blauwe koffertje gaan ze op het station in Zandvoort letterlijk tegen de stroom in. Ze nemen de trein naar Dordecht. "Dat vind ik een mooie stad", zegt de man. "Die gaan we dit weekend eens goed bekijken." Met het racen en het fan-gebeuren heeft hij niets: "Ik gun het ze graag, als ik maar niet mee hoef te doen. Daarom vluchten we vandaag."

En hoewel verslaggever Spaans vooral mensen spreekt die juist enthousiast op het station aankomen, zijn de man en vrouw niet de enigen die de badplaats dit weekend achter zich laten. "Ik ga voor de dieren van mijn dochter zorgen, die is naar het noorden gevlucht", vertelt een vrouw die net met de meute op het station is aangekomen. "Ze vindt het lawaai die de races met zich meebrengen vreselijk. Daar kan ze niet zo goed tegen, dus die is gevlucht."

Moeder zelf gaat de gezelligheid ook niet opzoeken. "Nee, dat ga ik niet doen. Ik pas op kat Emma en twee honden en ik ga wat schilderwerk voor mijn dochter doen. Misschien dat ik nog even naar een samenvatting kijk."

"Dit doet me niks, nee. Helemaal niet."

Zandvoorter die zijn woonplaats tijdens het formule 1 weekend ontvlucht.

"Ik ben überhaupt geen fan van plekken waar veel mensen komen", zegt de oudere man terwijl hij op de trein wacht en zijn vrouw de kaartjes naar Dordrecht controleert. "Behalve bij concerten, want we zijn allebei muziekliefhebbers. Maar dit doet me niks, nee. Helemaal niet."

Maandag alles weer normaal

Als er weer een trein binnenkomt op het station krijgt de NH Nieuwsverslaggever opnieuw van iedereen te horen hoeveel zin ze er in hebben. Voor de raceliefhebbers, de middenstand in Zandvoort en veel dorpsbewoners wordt komend weekend het hoogtepunt van het jaar. De oudere man heeft nog een laatste opmerking voor de verslaggever voordat hij met zijn vrouw de trein instapt: "Maandag komen we terug en dan gaan we weer verder waar we gebleven waren."

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]