Ga naar Content

Amper nog viskotters in Oudeschild, maar haven staat zaterdag in teken van visserij

Hoewel er in Oudeschild ook een flinke kaalslag is geweest in de vissersvloot, staat de haven komende zaterdag in het teken van de visserij tijdens het jaarlijke HavenVIStijn. Er is een grote vistafel, je kan aan boord bij verschillende schepen en er is natuurlijk heel veel vis om op te eten. 

Een foto van een van de vorige edities van HavenVIStijn - Foto: Willem Sangers

“We staan er positief in en we willen iedereen de mooie kant van de visserij laten zien", vertelt Jan Simon de Haan van HavenVIStijn tegen mediapartner de Texelse Courant. Het evenement in het Texelse Oudeschild bestaat al meer dan tien jaar en geeft op die dag een kijkje in de keuken van een Texelse visser. Er is onder meer een vistafel en bezoekers kunnen even aan boord van een Texelse kotter. 

De haven van Oudeschild stond bekend als een vissershaven waar veel Texelse vissers met hun kotter thuiskwamen na een aantal dagen op zee. Maar tegenwoordig is dat, net als in veel andere havens in Nederland, niet meer het geval. Ook op Texel hebben meerdere vissers zich laten uitkopen, omdat zij zich hebben ingeschreven voor de saneringsregeling van de overheid.

Bruisende vissershaven

Doordat zeven vissers zich hebben laten uitkopen, ziet de haven er dan ook een stuk stiller uit dan vroeger, toen het nog een bruisende vissershaven was. In totaal zijn twaalf à dertien van de in totaal 29 vissersboten in de Kop van Noord-Holland niet meer in de vaart. 

Er wordt voor de haven van Oudeschild momenteel ook serieus nagedacht over een nieuwe invulling. Het Texels Ondernemers Platform (TOP) organiseerde in juni dan ook een 'pitchavond'. Diverse ondernemers en belanghebbenden kwamen met ideeën voor de invulling van de haven. 

Een lege aanblik in de werkhaven van Oudeschild met op de achtergrond de Texelse passantenhaven. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Er was veel animo en er zijn zeker twaalf uiteenlopende concrete plannen gepresenteerd op diverse onderwerpen: wonen, werken, leren, recreëren, cultuur, onderzoeken, industrie en productie", concludeerde iemand van TOP destijds. 

Maar al deze plannen weerhoudt de organisatie van het HavenVIStijn niet om het evenement te organiseren. Komende zaterdag wordt er vanaf 13:00 uur weer groots uitgepakt. Er zijn optredens van het Oudeschilder Visserskoor, je kan meevaren met de KNRM en De Bruuzer, er worden netten geboet en je kan natuurlijk genieten van garnalen en gefileerde en gebakken vis. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]