Ga naar Content

Ondanks drieduizend handtekeningen: groter terras Stinkende Emmer 'kan gewoon niet'

Met ruim drieduizend handtekeningen gaat eigenaar Robbert van Berkel van restaurant 't Wapen van Kennemerland morgen naar het stadhuis in de hoop zijn vergrote terras terug te krijgen. De tafels en stoelen van het extra deel, dat door de coronacrisis geplaatst mocht worden, heeft hij vandaag al opgeruimd, omdat hij anders een boete van 2.000 euro riskeert. Maar het antwoord van de burgemeester is luid en duidelijk: "Het kan gewoon niet."

Foto: NH Nieuws

VVD Haarlem was 'ontzet' over het nieuws dat het restaurant, beter bekend als De Stinkende Emmer, een dwangsom opgelegd had gekregen. Tijdens het vragenuur van de gemeenteraadsvergadering vroeg fractievoorzitter Peter van Kessel of er toch nog mogelijkheden zijn voor Van Berkel om zijn terras uit te breiden. "Als een bedankje dat deze ondernemer zorgt voor een ontmoetingsplek in de stad, voor gezelligheid in de stad." 

Weiland

De extra tafels en stoelen stonden op het aangrenzende weiland. De boer naast hem had al laten weten het geen probleem te vinden als het terras daar bleef staan. Stichting Westelijke Tuinbouwgebied tekende al wel bezwaar aan, zelfs al toen in 2020 de uitbreiding tijdelijk door de gemeente werd gedoogd. Op een ruimer terras konden de mensen verder uit elkaar zitten. Haarlem stond het langer toe als goedmaker voor gederfde inkomsten tijdens de coronamaatregelen. 

Robbert van Berkel laat zien hoe groot dat extra stuk terras is, dat hij vandaag dus toch maar heeft opgeruimd.

Terras moet weer kleiner - NH Nieuws / Fred Segaar

Burgemeester Jos Wienen is resoluut in zijn antwoord op vragen van VVD Haarlem en zal dat ook zo melden in een gesprek met Van Berkel als hij met de drieduizend handtekeningen van zijn klanten komt. "Dat het terras weer naar de oude omvang terug moest, was vanaf het begin duidelijk en dat wisten alle horecaondernemers ook."

Natuur

Naast het feit dat alle cafés en restaurants hun terras weer naar de oorspronkelijk omvang moeten terugbrengen, vindt Wienen de situatie bij de Stinkende Emmer in het Ramplaankwartier ook nog eens speciaal. "Het bestemmingsplan laat het uitdrukkelijk niet toe. Het heeft de bestemming 'natuur'. Dat ligt in Haarlem sowieso gevoelig, maar er gelden ook nog eens landelijke richtlijnen hiervoor."

Bestemmingsplan

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan wil aanpassen, zal daarvoor volgens Wienen een officiële procedure gevolgd moeten worden. En die zal de horeca-ondernemer dan zelf moeten aanvragen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]