Ga naar Content

De Stinkende Emmer moet terras verkleinen, anders 2.000 euro boete

Restaurant 't Wapen van Kennemerland, beter bekend als De Stinkende Emmer, moet uiterlijk donderdag zijn terras hebben teruggebracht naar de omvang van vóór corona. Dat betekent ongeveer twintig tafeltjes minder. Voldoet het populaire café/restaurant in het Ramplaankwartier níet aan de eis van de gemeente Haarlem, dan kan eigenaar Robbert van Berkel meteen een boete van 2.000 euro verwachten.  

Robbert van Berkel van 't Wapen van Kennemerland voor het uitgebreide terras - Foto: Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Robbert van Berkel wist dat hij in overtreding was toen hij, na de verplichte sluiting van de horeca door corona, zijn terras in 2020 een paar meter uitbreidde. De boer van wie het land is, maakte geen bezwaar. Dat kwam er wél van de Stichting Westelijk Tuinbouwgebied. De gemeente Haarlem gedoogde niettemin de uitbreiding. Tot zaterdag een 'bevel onder dwang' op Van Berkels deurmat viel.

Flexibiliteit

Van Berkel zegt dat de gemeente een punt heeft met de aangetekende brief, maar had iets meer flexibiliteit verwacht. "Er is zóveel behoefte aan buiten zitten en genieten van de natuur!  Ik had daarover graag met ze in gesprek gewild. Maar dat gaat niet. Je krijgt meteen zo'n brief. Ik vind het heel kort door de bocht", zegt Van Berkel.  

Gevolgen

Omdat hij zijn financiële huishouding heeft aangepast aan de extra capaciteit, heeft de eis van de gemeente gevolgen voor de bedrijfsvoering. Van Berkel: "We zijn nog steeds bezig met het inhalen van de corona-achterstand. We hebben de omzet gewoon hard nodig. Komt bij dat het ook voor de gasten fijn is. Het is hier heerlijk zitten midden in de natuur met uitzicht op het weiland. Straks moeten we weer veel mensen teleurstellen omdat we geen plaats hebben."

Petitie

In een poging de gemeente op andere gedachten te brengen, zijn mensen uit de buurt een petitie begonnen. Bijna 1.700 mensen hebben de steunbetuiging ondertekend. Van Berkel: "Prachtig natuurlijk. Vrijdag hoop ik de handtekeningen op het stadhuis te overhandigen." 

Van Berkel is intussen wel begonnen met het terras terug te brengen naar de oude situatie, zodat hij bij een eventuele controle niet tegen een boete aanloopt. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]