Ga naar Content

Restaurant 'De Stinkende Emmer' mag terras in weiland laten staan

HAARLEM - Restaurant 't Wapen van Kennemerland, ook bekend als 'De Stinkende Emmer', mag de uitbreiding van het terras in het weiland ernaast laten staan. Dat heeft de gemeente Haarlem aan eigenaar Robbert van Berkel laten weten.

Foto: Robbert van Berkel van 't Wapen van Kennemerland - foto: NH Nieuws

Toen terrassen vanwege het versoepelen van de coronamaatregelen op 1 juni weer open mochten, stelde de gemeente Haarlem tien gouden regels op voor terrasuitbreidingen. De 1,5 meter-regel moest nog wel worden nageleefd en om de ondernemers tegemoet te komen mocht de horeca terrassen uitbreiden. Eén van die regels is dat terrassen alleen mogen worden vergroot op verharde ondergrond zoals trottoirs. "Zo blijft het groen en het gras in de stad zoveel mogelijk onbeschadigd", staat in de regels.

Petitie

Robbert van Berkel breidde zijn terras, ondanks dat hij wist dat dat eigenlijk niet mocht, toch uit op het weiland naast zijn restaurant. Alternatieven leverden praktische bezwaren op en Van Berkel vreesde anders voor zijn omzet en uiteindelijk de toekomst van het bedrijf. Omwonenden van 'De Stinkende Emmer' maakten bezwaar tegen het terras en vroegen de gemeente op te treden. Van Berkel begon daarop een petitie in de hoop dat hij de gemeente kon overtuigen door veel handtekeningen op te halen. Die werd bijna tweeduizend keer ondertekend, maar een definitief besluit van de gemeente bleef maar uit. Tot vandaag dan.

Petitie voor behoud terras 'De Stinkende Emmer' in Haarlem - Petitie voor behoud terras 'De Stinkende Emmer' in Haarlem - NH Nieuws

Uitzondering

Een woordvoerder van de gemeente laat maandag weten dat, ondanks de klachten uit de buurt, toch is besloten het terras goed te keuren. Bij wijze van uitzondering. "We doen wat we kunnen om ondernemers te helpen. We oordelen ondermeer of terrassen anderen in de weg zitten en kijken naar de veiligheid. Maar elke situatie is anders. Het is maatwerk. Het is permanent een kwestie van balans zoeken. Dit kan dus niet automatisch overal." Hij wijst erop dat alle terrasuitbreidingen in de stad tijdelijk zijn.

Robbert van Berkel is uiteraard zeer blij met het besluit van de gemeente en dankt alle mensen die zijn petitie hebben ondertekend. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]