Ga naar Content

Toptrio levert AZ razendsnel bakken met geld op: "Ik stond te kijken van die transfer"

De topprestaties van AZ werpen nu al zijn vruchten af. Basisspelers Sam Beukema, Tijjani Reijnders en Milos Kerkez zijn voor bijna 50 miljoen euro verkocht. "Het is niets bijzonders. Ieder jaar gaan er wel drie of vier weg. Ik sta er niet van te kijken, maar het is wel snel gegaan", zegt clubicoon Barry van Galen.

AZ-spelers Tijjani Reijnders, Sam Beukema en Milos Kerkez - Foto: PRO SHOTS / Toon Dompeling

Mede dankzij de uitstekende prestaties in de Conference League staan de spelers van AZ er in Europa goed op. In de achtste finale schakelden de Alkmaarders Lazio uit Italië uit. Uitgerekend naar dat land vertrekken Sam Beukema (Bologna) en Tijjani Reijnders (AC Milan). "Zo zie je dat het voor een club erg belangrijk is om ver te komen in Europa", zegt Van Galen, die zelf met AZ ook tot de halve finale van de UEFA Cup met de club reikte in het seizoen 2004/05.

Ook Kees Luijckx, momenteel analist bij ESPN en in het verleden ook speler van AZ, ziet de belangstelling van de spelers toenemen. "De wedstrijd van AZ in de Conference League tegen Lazio heeft wel indruk gemaakt. De Italianen zijn toen echt wakker geworden." De Castricummer verwacht echter niet dat het vertrek van het trio een grote impact op het elftal van trainer Pascal Jansen zal hebben. "Reijnders en Beukema zijn te vervangen. Alleen Kerkez is echt buitencategorie. Maar goed, hij is een linksback, dus dat gemis zal ook wel meevallen."

Tekst loopt door onder de foto.

Kees Luijckx werd in 2009 kampioen met AZ - Foto: Pro Shots

Voor zowel Beukema, Reijnders als Kerkez geldt dat zij het afgelopen seizoen pas echt zijn doorgebroken in de top. Daarvoor zaten ze veelvuldig op de bank en moesten ze zien hoe hun concurrenten wel speeltijd kregen. "Ik vind het wel te snel", zegt Van Galen over de stappen die ze maken. "Het was Beukema zijn eerste jaar. Kerkez hij heeft pas een jaar als prof gespeeld. Ik vind eigenlijk dat je gewoon drie jaar in het eerste bij AZ moet spelen."

"AZ wordt telkens leeggekocht, maar ze hebben een goede opleiding en ze scouten top. Ze halen exact dezelfde type spelers terug"

Oud-AZ'er Barry van Galen

Over de transfer van Tijjani Reijnders naar AC Milan hebben de twee oud-AZ'ers duidelijk dezelfde mening. "Als sommige clubs komen, dan moet je het gewoon doen. Die kan je niet weigeren", zegt Van Galen. "Ik had het zelf ook gedaan als ik hem was", lacht Luijckx vanaf de camping in Bakkum: "Ik stond wel te kijken hoor van de transfer van Reijnders. Ik had echt niet verwacht dat hij naar een club als AC Milan zou gaan. Het is wel een ongelooflijk grote stap. Beukema volgt wat dat betreft een logischer pad wat. In alle opzichten komt Reijnders bij AC Milan in een andere wereld terecht."

Tekst loopt door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

AC Milan geldt als één van de grootste clubs in Europa. De Italiaanse grootmacht werd in het verleden 19 keer landskampioen en won 7 keer de Champions League. Grootheden als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard voetbalden in San Siro eind jaren '80 en begin jaren '90. Inmiddels zijn de wereldsterren verdwenen uit de Noord-Italiaanse modestad, maar de statuur van de Rossoneri blijft nog altijd aanwezig.

"Ik had het zelf ook gedaan als ik hem was"

Oud-AZ'er Kees Luijckx

"Het zal moeten blijken of Reijnders het gaat redden, want ik vind dat hij iets sneller moet spelen en minder met de bal moet lopen", valt Van Galen op aan zijn spel. "Hij heeft voor vijf jaar getekend, dus alles wat hij in het eerste jaar meemaakt is mooi meegenomen. Hij hoeft echt niet alles te spelen. Stel dat hij twintig wedstrijden speelt, is het goed. Als het maar ieder jaar meer wordt."

Leegloop

Ondanks het vertrek van de drie vinden Luijckx en Van Galen dat ook komend seizoen AZ weer een prima selectie voor handen heeft. "Ik vind het de leegloop nog hartstikke meevallen", zegt Luijckx. "Ik vind alleen Kerkez echt een gemis, want hij is lastig te vervangen. Reijnders en Beukema zijn nog wel te vervangen. Dat denk ik sowieso wel bij AZ, want zij zorgen altijd dat er al nieuwe jongens klaarstaan. Clasie is er nog, De Wit, Pavlidis en Martins Indi zijn er allemaal nog in de as. Doelman Ryan heeft het richting het einde ook goed gedaan. Ik denk niet dat het vertrek van deze jongens te veel is."

Tekst loopt door onder de foto.

AZ'er Barry van Galen in duel met Urby Emanuelson van Ajax - Foto: Pro Shots

Daarnaast vinden zij het ook karakteristiek voor de club. "AZ kennende weet altijd wel weer spelers te vervangen. Die manier van werken hebben ze, dus ik verwacht ook geen verval", zegt Luijckx, die ziet dat er opnieuw slim ingekocht is. Van Galen merkt op dat de afgelopen jaren steeds hetzelfde verlopen. "AZ wordt telkens leeggekocht, maar ze hebben een goede opleiding en ze scouten top. Ze halen exact dezelfde type spelers terug. Het is allemaal herhalen. Iedereen is te vervangen bij AZ, behalve Jesper Karlsson."

Filosofie

Met de transfers wordt de kas van AZ behoorlijk gespekt. Over de afgelopen vijf jaar behoren de Alkmaarders zelfs tot de top-10 wat transferopbrengsten betreft. Toch kiest de club er nooit voor om een grote speler ervan te kopen. "AZ heeft een bepaalde filosofie en dat maakt het lastig om een speler te kopen. Jongens uit de jeugd kunnen straks allemaal doorbreken in het eerste. Ze krijgen een bepaald traject voorgeschoteld. Dan kan AZ geen grote speler kopen en de eigen jeugd blokkeren. Ze moeten echt heel kieskeurig zijn als ze een buitenkans krijgen. Dat is hun filosofie", aldus Luijckx.

Afgelopen seizoen eindigde AZ als vierde in de competitie. "Ik verwacht ze wel boven Ajax dit jaar. Daar is het zo'n rotzooitje", zegt Van Galen. "Ik schat Feyenoord en PSV wel iets hoger in, maar de derde plek zou moeten kunnen."

Lees ook