Start van hoofdcontent

Heemskerk

nl

Hulpdiensten rukken massaal uit voor duinbrand Heemskerk

17 juli 2023, 15.51 uur · Aangepast 17 juli 2023, 19.13 uur · Door Redactie

In het Heemskerkse natuurgebied ten noorden van Wijk aan Zee is vanmiddag brand uitgebroken. De hulpdiensten waren in groten getale aanwezig en de rookpluimen waren tot in de verre omgeving te zien. Om 18.15 uur meldde de brandweer aan NH dat de brand onder controle is, het nablussen zal nog uren duren.

Grote brand Heemskerks natuurgebied - Foto: Foto: Inter Visual Studio

"We zijn op dit moment met veel voertuigen en water onderweg om de brand onder controle te krijgen", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen NH. "Daar zijn we nu druk mee, we roepen het publiek dan ook op om weg te blijven uit het natuurgebied."

Tekst gaat door onder de foto.

Brand in natuurgebied Heemskerk - Foto: Foto: Inter Visual Studio

Toegangswegen gesloten

De woordvoerder spreekt over een 'uitbreidende brand'. Ook vragen ze aan het publiek om, onder andere vanwege de sterke rookontwikkeling, adviezen van de hulpdiensten op te volgen. De politie houdt de toegangswegen naar het natuurgebied voorlopig dicht. Een politiehelikopter vliegt momenteel over het gebied 'om de situatie in beeld te krijgen'. 

Tekst gaat door onder de tweet.

Rond 17.00 heeft de brandweer verder opgeschaald. "Er is nog een extra team onderweg, zodat er meer materieel en krachten zijn om de brand te bestrijden", vertelt een woordvoerder. De maatregelen worden niet voor niets genomen. 

Tekst gaat door onder de video.

Brand wordt geblust in natuurgebied Heemskerk - NH Nieuws

"We zijn nu extra alert bij natuurbranden vanwege de droogte. Er wordt dus sowieso snel opgeschaald, omdat de brand zich snel kan verspreiden door de droogte en de wind. Het uitbreidingsrisico is gewoon heel hoog. We zitten in fase hoog, extra alert. Op dit moment is het de bedoeling dat we vanwege de wind de brand zo klein mogelijk houden."

Rook neemt af

De brand is rond 16.00 uur nog steeds niet onder controle. "Dat sein is nog niet gegeven, maar de rookontwikkeling neemt af en we zijn aan het blussen. We hebben ook een watertransport aangelegd naar de dichtstbijzijnde waterbron. In dit geval bevindt deze zich aan de zijkant van het duingebied."

Om 18.15 uur heeft de woordvoerder aan NH laten weten dat de brand onder controle is.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]