Ga naar Content

Amstelveense zwemclub vanaf september dakloos: einde zwemles dreigt voor 400 kinderen

Watertrappelen, schoolslag, borstcrawl: de kinderen van Zwemclub ABC zijn druk bezig om hun A-diploma te bemachtigen, maar dreigen eind augustus met zwemles te moeten stoppen vanwege een gebrek aan geschikte locaties.

Zwembad - Foto: Foto: Adobe Stock

Slecht nieuws voor de kinderen die zwemles krijgen van Zwemclub ABC: sportschool HealthCity gaat eind augustus het sportcomplex verlaten. Daardoor moet de zwemclub een andere locatie vinden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het tekort aan zwemwater in Amstelveen is een bekend en groot probleem. Zwemclub ABC is er dan ook niet in geslaagd om een nieuwe locatie te vinden en heeft gemeente Amstelveen om hulp gevraagd.

"We willen dat ieder kind in Amstelveen een zwemdiploma haalt" 

Gemeente Amstelveen

Geen zwemwater betekent geen zwemles, en dat is iets wat de gemeente absoluut wil voorkomen. "Er ontstaat een onwenselijke situatie als 400 kinderen moeten stoppen met de zwemlessen", meldt de gemeente. "We willen dat ieder kind in Amstelveen een zwemdiploma haalt." 

Wachtlijsten

Als er geen nieuwe locatie gevonden gaat worden, zal dit een grote impact hebben op de wachtlijsten in Amstelveen. Bij zwembad de Meerkamp is de wachttijd voor een A-diploma op dit moment al minimaal 12 maanden. Naast de Meerkamp zelf zijn er nog vier zwemclubs die ook ABC-zwemlessen aanbieden in het bad. Zij hebben eigen wachtlijsten.

De gemeente heeft de afgelopen maanden de wachtlijst van Meerkamp met succes kunnen verkorten. In april stonden er 861 kinderen op de wachtlijst voor het A-diploma bij zwembad De Meerkamp in Amstelveen. Dat aantal is gedaald tot 671 kinderen.

"Door het gebrek aan water kunnen alle verenigingen niet tegelijkertijd lessen aanbieden"

Ketwich Verschuur, directeur van Zwembad de Meerkamp in Amstelveen

De lange wachtlijsten in de regio zouden volgens Ketwich Verschuur, directeur van Zwembad de Meerkamp, vooral te wijten zijn aan een gebrek aan badwater. "Een kind kan pas lessen na school, en niet na zeven uur ‘s avonds. Tussen drie uur ‘s middags en zeven uur 's avonds zit het zwembad propvol. Door het gebrek aan water kunnen alle verenigingen niet tegelijkertijd lessen aanbieden."

Ook de gemeente stuitte op dit probleem toen zij Zwemclub ABC in contact brachten met de directeur van de Meerkamp. De Meerkamp kan het bad aan Zwemclub ABC verhuren, maar niet op de uren waarop de Zwemclub ABC dit zou willen. 

Tussen wal en schip

Er zijn in Amstelveen al vergevorderde plannen voor extra zwemwater: de Meerkamp krijgt een nieuw 25 meterbad. Dit zwembad zal midden 2025 klaar zijn, maar dat is niet op tijd voor de kinderen die zwemles krijgen bij Zwemclub ABC.

Ondertussen zal het zwemwater dat er is zo effectief mogelijk gebruikt moeten worden. De gemeente heeft daarom een externe projectleider ingehuurd om het ABC-zwemmen in goede banen te begeleiden. Met als pijlers: voldoende trainers, beschikbaar badwater en het verkorten van de wachtlijsten. 

De gemeente zal Zwemclub ABC bij blijven staan in de zoektocht naar oplossingen. "We proberen te voorkomen dat deze kinderen tussen wal en schip belanden en hun zwemlessen moeten stoppen", zegt de gemeente.

Al eerder stopte zwemvereniging de Futen in Amstelveen met ABC-zwemmen. De laatste zwemles vond 2 juli 2022 plaatst. De reden voor dat besluit was een gebrek aan zweminstructeurs. Inmiddels is deze zwemclub weer begonnen met zwemles geven.

Zwembad de Otter in Uithoorn sloot op 8 mei 2022 de deuren voorgoed. Er kregen bij zwembad de Otter zo'n zevenhonderd kinderen zwemles. Voor het Uithoornse zwembad waren de coronacrisis en de gasprijzen de genadeklap.

Alternatieven

De ouders gingen toentertijd massaal op zoek naar alternatieven, waardoor de wachtlijsten bij andere zwemscholen in de regio explosief groeiden. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]