Ga naar Content

Gevolgen Poly houden aan in Zwanenburg: drinkwaterbedrijf waarschuwt kraanwater eerst door te koken

Drinkwaterbedrijf PWN adviseert ruim vijftig huishoudens in Zwanenburg om kraanwater eerst drie minuten te koken voor het op te drinken. Het gaat om een preventieve waarschuwing, die wordt genomen omdat er een vervuild monster uit het lab is teruggekomen. 

PWN herstelt schade waterleiding Amestelle Zwanenburg - Foto: Karin van der Tol

Dat vertelt woordvoerder Lilly Wanjon aan NH. Eerder vandaag werd op in totaal 52 adressen een folder bezorgd met het dringende advies om 'uit voorzorg het water uit de kraan vóór consumptie minimaal drie minuten door te koken'.  

Het gaat om adressen aan de Amestelle en de Seevank. Nabij de volkstuinen wordt momenteel een lek in de waterleiding gedicht dat afgelopen woensdag tijdens storm Poly ontstond. De leiding raakte zwaar beschadigd toen een boom aan de Amestelle omging en daarbij de leiding meetrok. 

Lees verder onder de kaart.

Overal waar aan waterleidingen gewerkt wordt, neemt PWN monsters om de kwaliteit van het drinkwater te controleren. Ook bij huishoudens aan de Amestelle zijn afgelopen weken monsters genomen. In ieder geval een van die monsters bleek vervuild. "Het kan bijvoorbeeld om een bacterie gaan", aldus Wanjon. 

Omdat het om een 'grote leiding met veel aftakkingen gaat', kampten huishoudens in Zwanenburg, maar ook in Halfweg en Vijfhuizen na de storm met lage waterdruk. Inmiddels is het lek gedicht, maar is dus een ander probleem aan het licht gekomen.

Lees ook

Een bewoner van de Amestelle schrijft op Facebook dat PWN vandaag een brandkraan in haar straat heeft geopend 'om het water weg te laten lopen'. 

Het advies om het drinkwater eerst te koken voor het te drinken geldt in ieder geval tot morgenmiddag (maandagmiddag). Omdat het drinkwaterbedrijf momenteel meer monsters laat testen, kan ze morgen zeggen of het vervuilde monster een incident is of dat er meer aan de hand is. "Dan gaat het kookadvies langer gelden."  

Folder PWN met waarschuwing drinkwater - Foto: PWN

Het advies geldt alleen voor water voor consumptie. Water om bijvoorbeeld groenten mee te wassen, de vaat mee te doen of om te douchen hoeft niet eerst te worden doorgekookt.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]