Ga naar Content

Van open sluis naar zeiknat huis! Storm Poly zorgt voor ondergelopen schuren in Hoorn

Ondergelopen schuren, drijvende tuinspullen en natte voeten. De zwaarste zomerstorm ooit, Poly, zorgt aan de Zon in Hoorn voor flink wat wateroverlast. Reden: openstaande sluizen bij de Kleine Oostbrug. Omwonenden Owen en Sjaak snappen er niks van. "De sluizen hadden gisteren al dicht gemoeten."

Sjaak in zijn ondergelopen achtertuin in Hoorn - Foto: Privéfoto

Niet alleen omgewaaide bomen en rondvliegende takken zorgen voor de nodige overlast in Hoorn. Ook de kades aan de Zon zijn tijdelijk ondergelopen met water. Omwonenden klagen over openstaande sluizen die niet op tijd zijn dichtgegooid. "Het is tot nu toe het ergste wat ik heb meegemaakt", zegt Owen. "Er was geen houden meer aan, het stroomde zo naar binnen. Dit had voorkomen kunnen worden, als ze de sluizen gisteren al hadden dichtgegooid." 

Ook zijn buurman, Sjaak, houdt het niet droog. "Alles staat onder water, onze schuren staan helemaal blank. We proberen van alles te redden", zegt hij. Toch valt de schade gelukkig mee. "Qua spullen valt het nog wel mee. Alleen de vloerplaten zijn drijfnat en daar kan het hout niet tegen. Ook het zand onder de tegels in de tuin is weggespoeld." Beide mannen hebben dan ook een boodschap: "Als er een storm aankomt, gooi de sluis dan preventief dicht. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurd."

Omwonende Owen in zijn ondergelopen achtertuin - NH Nieuws

Het waterschap, dat de havenmeester heeft geassisteerd met het dichtdoen van de sluis, laat aan NH weten dat ze verrast zijn door de zomerstorm. "Ook wij betreuren de situatie. Er was eerst een aflandige wind voorspeld. Plotseling draaide de wind en stuwde het water uit het Markermeer de binnenhaven van Hoorn in. Binnen een uur steeg het water met 60 centimeter. Dat gebeurt bijna nooit", aldus woordvoerder Jorrit Voet. 

Compleet verrast

Toen de havenmeester het water zag stijgen, gooide hij meteen de sluis dicht om erger te voorkomen. "'Ik heb zoiets nog nooit eerder meegemaakt', vertelde hij vanochtend. Ook hij is compleet verrast door de omwentelingen." Al vrij snel daarna zakte het water omdat de wind opnieuw draaide. "En dat is goed nieuws. Maar met de kennis van toen had de sluis niet dicht gehoeven. Het was tegen alle verwachtingen in", zegt Voet.

De Kleine Oostbrug staat wagenwijd open tijdens storm Poly - NH Nieuws

Beide mannen zijn de hele dag bezig geweest om alles schoon te maken en droog te krijgen. "Ik hoop dat de verzekering de schade dekt." En of ze nog ergens een claim gaan indienen? "We zijn niet van die zeurders aan de Zon", aldus Sjaak.

Lees ook