Ga naar Content

Pre Sail in Den Oever: "Geweldig zoveel mensen te zien met dezelfde passie"

Een vikingschip, een anjovisjol, een reddingsboot; ze liggen samen in de haven van Den Oever. Daar is de voorpret voor Sail Den Helder al in volle gang. Voor de zogeheten Pre Sail hebben zo'n twintig oude schepen zich verzameld in de haven. De bemanning, voornamelijk vrijwilligers, maakt zich op voor de laatste etappe richting Den Helder, maar eerst bier, vis en muziek. "Fantastisch om zoveel mensen te zien met dezelfde passie voor varend erfgoed."

Het vikingschip Dorestat is één van de tientallen schepen die meedoen aan de Pre Sail in Den Oever - Foto: NH / Jurgen van den Bos

Eind van de middag komen één voor één de oude schepen binnenvaren. "We hebben de grootste collectie varend erfgoed van de hele wereld en dat willen we blijvend laten zien", vertelt Hans van Nispen. Hij ligt met een oude reddingsboot in de haven. "We zijn ontzettend blij dat we hier zo gastvrij ontvangen worden en morgen varen we de windjammers tegemoet en feestelijk Den Helder binnen."

'Sterfgoed'

Het is vooral dankzij de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van de oude schepen, zegt Van Nipsen: "Zonder die mensen houden we anders niets over, dan wordt het 'sterfgoed'. Wij varen al 22 jaar jaar met de Bernard van Leer. Een oer-Hollandse reddingsboot. Daar zijn er nog maar weinig van in Nederland."

Het feest voor Sail Den Helder is alvast begonnen in de haven van Den Oever - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

En een heus Vikingschip dat Den Over aandoet, compleet met een dreigende drakenkop. "Het is een replica", vertelt Kees Sterrenburg van het vikingschip Dorestat 1. Dorestat is de oude naam van Wijk bij Duurstede van rond 800. "Met het schip willen we het verhaal vertellen van de Vikingen en één van de grootste handelsnederzettingen van West-Europa. We varen nu ons tweede seizoen en zijn nu al uitgenodigd voor Sail Den Helder."

Alle schepen zijn tijdens Sail Den Helder te bezichtigen of je kunt er een rondvaart mee maken.

Sail Den Helder is van 29 juni tot en met 2 juli en NH is er dagelijks om verslag te doen. De 'Sail In' op donderdag 29 juni zal te volgen zijn via een livestream op de website en op vrijdag 30 juni maken we een live tv-uitzending rondom de Crew Parade vanaf 16:15 uur. Op zaterdag en zondag wordt Sail gecombineerd met de Marinedagen. Alle verhalen over Sail vind je op www.nhnieuws.nl/saildenhelder

Lees ook