Ga naar Content

Merel Pauw wint als rapper Elmer de Zonneprijs met heftige nummers over seks, schaamte en sorry zeggen

Overdag is actrice Merel Pauw een enthousiaste, beschaafde vrouw die geniet van samenzijn met vrienden, van de zon en van knutselen. Maar 's avonds kruipt ze in de huid van haar alter ego Elmer en laat ze een heel andere kant van zichzelf zien. In pak en met plaksnor op brengt ze raps over wraakseks, blokkades tijdens het vrijen en de verziekte showbizz vol enge mannen. "Zowel Merel als Elmer hebben meerdere karakters in zich zitten. Elmer is een verzonnen figuur, maar Elmer is wel echt!", vertelt ze. Afgelopen maand won Elmer de Zonneprijs in een afgeladen Paradiso in Amsterdam. 

Merel/Elmer - NH Nieuws

NH ontmoet actrice Merel Pauw in Amsterdam-Noord, waar ze ook woont. Het stadsdeel heeft nog veel authentieke plekken en bewoners, maar wordt ook in rap tempo overspoeld door yuppen en toeristen. "Laatst zat ik bij mijn lievelingstentje en daar zaten allemaal van die yuppen, toen dacht ik: laat ze oprotten." 

Merel ziet er strak uit in haar mannenkostuum. Maar wie hebben we nu voor ons, Merel of Elmer? "Ik ben natuurlijk Merel, maar Elmer ben ik ook. Mensen hebben allemaal verschillende personen in zich, met Elmer kan ik dat goed kwijt", vertelt Merel. "En ach, dat gedoe over Merel en Elmer. Wordt Ronnie Flex dat ook gevraagd? Het is gewoon een artiestennaam."  

Booty bass

Als Elmer maakt Merel heftige raps. Bijvoorbeeld het nummer Je vader, waarin ze wraak neemt op een vriendin door met haar vader naar bed te gaan en een kind te krijgen. "Het nummer is gebasseerd op miami bass of booty bass en dat zijn raps waarin ze schelden zoals: 'I'm gonna fuck that bitch in the ass' en daar hou ik erg van", vertelt Merel. "Als grap heb ik dat nummer in een half uur geschreven. Het is gewoon voor de lol, je moet er niks achter zoeken."

Merel benadrukt dat ze als Elmer ook andere, veel gevoeliger, verdrietigere nummers maakt. In het nummer Nothing Ontploffing rapt ze over een paniekaanval tijdens de seks. "Ik heb dat meerdere keren zelf meegemaakt en ik ben daar zo onzeker over", zegt Merel. "Ik had dat nog nooit gehoord in een nummer en dacht: er moeten toch veel meer mensen ervaring mee hebben? Als ik het nummer live breng, voel ik ook heel veel verbinding met het publiek."

Tekst gaat door onder de foto.

Merel Pauw aka rapper Elmer - Foto:

Merel is de dochter van theatermaker George van Houts en Leonoor Pauw. "Ja, ik ben een echte nepo-baby, iemand met ouders uit het muziek of kunstvak", vertelt Merel. "Mijn moeder zei dat ik alles kon en mijn vader vond dingen die ik deed nooit goed genoeg, dus daar heb een soort zelfvertrouwen van gekregen en een drive om mezelf altijd te verbeteren."

Haar moeder overleed tien jaar geleden. Merels nieuwe single Fantastisch, die over een maand verschijnt, gaat over het verwerken van de dood van haar moeder. "Het gaat over het mechanisme dat je tegen iedereen zegt 'het gaat supergoed met me, nee joh, dat is al zo lang geleden', en dat het helemaal niet goed gaat en je erover moet praten", vertelt Merel. "Zo probeer ik steeds weer thema's aan te snijden die ik spannend vind om over te praten."

Tekst gaat door onder de foto.

Rapper Elmer - Foto:

De raps van Elmer zijn aan de ene kant confronterend en heftig, aan de andere kant gaan ze over de top en kun je erom lachen. En vaak zijn ze enorm dansbaar, want Merel is dol op dansen. De energie en de uitstraling van Elmer komen binnen bij het publiek. Afgelopen maand won ze de finale van de nieuwste wedstrijd voor popbands en acts: de Zonneprijs.

Veel liefde

De finale was in een afgeladen Paradiso in Amsterdam. "Mensen waren aan het zingen en gillen, ik voelde zoveel liefde daar. En toe won ik ook nog. Ik was heel blij, want ik was met mijn hele team, mijn producer, decorbouwer, booker, allemaal hebben ze geholpen om van Elmer een succes te maken. Het voelde echt als een gezamenlijke overwinning."

Wil je Elmer graag zelf een keer live zien? Dat kan: op 30 juni treedt Elmer op Qult in Zwolle, op 1 juli in Tweetakt in Utrecht en op 7 december staat Elmer in Paradiso in Amsterdam.

Lees ook

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.