Start van hoofdcontent

Volendam

nl

Matthias Kohler is de nieuwe kapitein op het schip van FC Volendam, maar wie is hij?

17 juni 2023, 18.12 uur · Aangepast 19 juni 2023, 11.07 uur · Door Milton Pus

Het kwam voor velen als een gigantische verrassing; Wim Jonk maakte gisteren bekend te stoppen als hoofdtrainer bij FC Volendam. Hij wordt technisch manager bij Het Nieuwe Oranje en draagt het stokje over aan assistent-trainer Matthias Kohler. Wie is de 32-jarige Duitser, die komend seizoen voor de groep staat in Volendam?

Matthias Kohler op het trainingsveld van FC Volendam - Foto: Patrick Goosen/Orange Pictures

De liefde voor het spelletje begon voor Matthias Kohler al op jonge leeftijd. Op zijn vijfde ging hij voetballen in Duitsland, waarna hij in zijn jeugd ook nog even in Zwitserland voetbalde bij FC Schaffhausen. Kohler kwam enkele jaren later terecht bij de O-19 van SC Freiburg met bekende teamgenoten als Oliver Bauman, Nicolas Höfler en Jonathan Schmid. Zij haalden allemaal de Bundesliga, maar Kohler niet. Door twee zware kruisbandblessures gaf hij de droom om profvoetballer te worden op.

De jonge Duitser gooide het roer om en werd in 2012 DFB-trainer in Zuid-Baden. Hij wilde eigenlijk aan de slag bij FC Barcelona of Ajax, de beste clubs qua jeugdopleiding. “Helaas was er op dat moment geen telefoonnummer op internet dat ik kon bellen”, vertelde Kohler in 2021 tegen de Zwitserse krant BZ Basel. Bij de Zuid-Afrikaanse variant van Ajax was er wel een nummer wat hij kon bellen, waardoor hij ging werken bij Ajax Cape Town. De club had echter te weinig budget om hem in dienst te nemen. Om zijn verblijf in Zuid-Afrika te kunnen bekostigen moest hij daarom een aantal maanden werken in een fabriek.

"Helaas was er op dat moment geen telefoonnummer op internet dat ik kon bellen"

FC Volendam-trainer Matthias Kohler

Door een aantal innovaties door te voeren bij de Zuid-Afrikanen viel hij op bij Ajax. Marc Overmars, Edwin van der Sar en Ruben Jongkind raakten overtuigd van Kohler en haalden hem naar de Amsterdamse club. De samenwerking tussen Kolher en Jonk was daarmee geboren. Jonk was bij Ajax werkzaam als lid van het technisch hart. Kohler hielp in diezelfde periode bij de Amsterdammers mee aan de ontwikkeling van de afdeling methodiek.

Conflict met directie

De periode van Kohler en Jonk bij de Amsterdammers was eind 2015 abrupt afgelopen. Johan Cruijff, die samen met Jonk en anderen had gezorgd voor de fluwelen revolutie, kregen steeds meer onenigheid met de directie. Dat conflict liep zo hoog op, dat Cruijff en zijn volgelingen (o.a. Jonk en Kohler vertrokken uit Amsterdam). 

Uit onvrede richtten Jonk en consorten Cruijff Football op, een bedrijf dat clubs en verenigingen adviseerde. Kohler was daar ook onderdeel van, maar vertrok om te gaan werken bij AS Trencin, de Slowaakse voetbalclub van Tscheu La Ling. Aan het eind van het seizoen 2018/19 werd hij interim-trainer en zorgde hij ervoor dat de club zich handhaafde.

Tekst gaat verder onder de artikelen.

La Ling was overtuigd en wilde hem als trainer houden. Kohler bleek alleen niet over de geschikte papieren te beschikken en vertrok in oktober 2019 uit Slowakije. De Duitser kwam vervolgens terecht bij FC Basel. Daar trainde hij de O-18 en 0-21, voordat Jonk hem in 2021 naar Volendam haalde. “Het is speciaal om weer met deze groep Cruijffianen samen te gaan werken. We staan voor dezelfde manier van voetballen, opleiden en werken”, stelde Kohler bij zijn aanstelling als assistent-trainer.

Tekst gaat verder onder het artikel.

Eén van de spelers die met Kohler in het vissersdorp samenwerkte is Boy Deul. De 35-jarige Amsterdammer vertrok in 2022 uit Volendam en koestert goede herinneringen aan de Duitser. “Hij was een assistent-trainer, die veel met spelers praatte. In ieder geval met mij. Hij heeft veel passie, is gedreven en een groot voetballiefhebber.”

“Matthias kon heel gedetailleerde aanwijzingen geven, waardoor je beter werd”, vervolgt Deul. “Hij wilde ook vaak evalueren na de wedstrijden en was ook geïnteresseerd in jou als persoon. Ik heb hem ervaren als iemand die altijd honderd procent geeft. Hij vormde met Wim ook een goede combinatie. Het is leuk dat hij nu de kans krijgt, hopelijk gaat hij het goed doen.”

De Duitser leidde in maart 2022 een training van FC Volendam wegens een migraine-aanval van Jonk. Hij blikte voor onze camera vooruit op de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Tekst gaat verder onder de video. 

Matthias Kohler over wonden likken en de wedstrijd tegen ADO Den Haag - NH Nieuws

FC Volendam handhaafde zich in het tweede seizoen van Kohler als assistent in de eredivisie. Enig smetje op dit seizoen voor de Duitser was het 'conflict' op de training met Bilal Ould-Chikh. Na een vermeend handgemeen werd Ould-Chikh geschorst. 

Er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn in het vissersdorp, totdat Jonk op 16 juni aankondigde een andere functie uit te oefenen. Hij wordt technisch manager om het 'DNA van Volendam nog meer te waarborgen'. Daardoor kreeg Kohler promotie tot hoofdcoach.

Tekst gaat verder onder artikel.

“Matthias is ontzettend talentvol. We hebben hem niet voor niets naar Volendam gehaald”, licht Jonk toe in een interview met FC Volendam TV. “Hij verdient alle steun van de supporters. Matthias streeft een topsportmindset na, hij predikt aanvallend voetbal en legt de lat hoog voor spelers. In mijn ogen is hij klaar om mij op te volgen.”

Het is nog maar de vraag of de jonge Kohler klaar is om Jonk op te volgen als hoofdtrainer bij FC Volendam. Een wilde gok is het sowieso, maar de tijd zal uitwijzen of het een juiste keuze was. De voorbereiding voor Volendam mét Kohler aan het roer begint op maandag 3 juli. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52