Ga naar Content
Sport

Wim Jonk vecht vertrek Ajax aan

11 november 2015, 13.51 uur · Aangepast 11 november 2015, 14.06 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

AMSTERDAM Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk is niet van plan te vertrekken bij Ajax. Hij vecht zijn door de voetbalclub aangekondigde vertrek desnoods via de rechter aan. Dat zei hij woensdag in een interview met De Telegraaf.

Dinsdag meldde de Amsterdamse club dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en werkwijze van het technische hart. "Als Ajax van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen", zei Jonk tegen de krant. 

Lees ook: Het doek valt voor Wim Jonk bij Ajax

Maandag heeft Jonk een gesprek gehad met algemeen directeur Dolf Collee en directeur externe relaties Edwin van der Sar. "Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamenlijk standpunt was. Ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb ze die vraag gesteld en hoop daar snel antwoord op te krijgen."

Volgens Jonk staat de huidige werkwijze bij Ajax ver van de enkele jaren geleden door Johan Cruijff uitgestippelde weg. "Het Plan Cruijff is door iedereen omarmd. Daar was een revolutie voor nodig. Nu trekken ze hun handen er vanaf, maar ik blijf strijden voor deze visie", zegt Jonk. "Ik was verantwoordelijk voor de jeugd, maar later bleek dat anderen daar de zeggenschap over hadden en steeds meer hun wil oplegden aan de opleiding. Ook mensen die twee jaar niet bij een jeugdwedstrijd waren geweest."

Wim Jonk zegt dat er doelbewust beschadigd is. "Er is bewust een frame gelegd van Wim weigert mee te doen en doet moeilijk. Maar natuurlijk waren er redenen dat ik niet meer aan het overleg deelnam. Ik luid hierover al heel lang intern de noodklok."