Ga naar Content

Dit is KLM's troef tegen de krimpplannen van Schiphol

KLM wil vanaf volgend jaar haar vluchtschema op Schiphol zo aanpassen, dat er 's nachts alleen nog de stilste vliegtuigen vertrekken en landen. Het plan maakt deel uit van een tegenvoorstel dat de maatschappij heeft ingediend om de krimp van Schiphol te voorkomen. KLM verzet zich al langere tijd tegen het krimpbesluit van het kabinet en vreest banenverlies als het zover komt.

Een Boeing 777 van KLM aan de E-pier van Schiphol na zonsondergang - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Tot en met vandaag was het mogelijk voor de luchtvaartsector, overheden, milieuorganisaties en andere belanghebbenden zoals omwonenden om een zienswijze over de krimp in te dienen bij het kabinet. Er zijn 167 voorstellen ingediend uit binnen- en buitenland. Na vandaag gaat de minister van Infrastructuur en Waterstaat zich over alle reacties buigen.

Behalve het plan om uitsluitend de stilste vliegtuigen uit de vloot in te zetten, meent KLM het investeren in nieuwe toestellen de krimp overbodig maakt. De KLM-groep, waaronder ook Transavia, Martinair Cargo en KLM Cityhopper vallen, heeft 6 tot 7 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe vliegtuigen. Volgens KLM zijn die toestellen 50 procent stiller dan de oudere vloot.

Lees ook

KLM heeft ook onderzocht hoe er 'slimmer' van en naar Schiphol gevlogen kan worden. De maatschappij werkt hiervoor samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Mochten de plannen van KLM worden overgenomen, zou vanaf 2027 stiller op en rondom Schiphol dan als de minister zijn krimpbesluit doorzet, meent de luchtvaartmaatschappij.

Schiphol zelf wil uiterlijk over twee jaar een verbod op alle nachtvluchten. Bovendien wil de luchthaven voortaan privéjets weren en geen lawaaiige vrachtvliegtuigen meer. Schiphol had ook voorgesteld om de reservering van de parallelle Kaagbaan te schrappen. Afgelopen maandag gaf het kabinet daar gehoor aan en zette een streep door dat plan.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]