Ga naar Content

Dag 2 van AZ-proces: weer 7 verdachte relschoppers voor rechter in Alkmaar

Na zeven veroordelingen gisteren staan er vandaag nog eens zeven verdachten voor de rechter voor de rellen in het AZ-stadion, rondom de wedstrijd tegen West Ham United. Bij een veroordeling horen zij direct hun straf.

Foto: Pro Shots

Het gaat om mannen tussen de 19 en 45 jaar. Vijf komen uit Alkmaar, ook staat er iemand uit Egmond aan den Hoef en uit Egmond-Binnen voor de rechter. 

Ze hebben volgens het Openbaar Ministerie geweld gepleegd tegen politieagenten, stewards en toeschouwers. Twee van hen zitten al even in voorarrest. Vijf mochten het onderzoek in vrijheid afwachten. 

Lees ook

Het liep zo uit de hand op Hemelvaartsdag, bij de return in de halve finale van de Conference League tegen de Londense club West Ham United. Vlag voor het eindsignaal stormde een groep van zo'n 150 tot 200 man de tribune af en brak een hek door naar de hoofdtribune met rivaliserende supporters.

Cel en stadionverbod

Gisteren stonden de eerste relschoppers voor de rechter. Die zaten al ruim twee weken vast, missen het thuisfront en sommigen zijn bang hun baan te verliezen. "Ik wil gewoon naar huis, naar mijn kinderen", verklaarde een van hen. 

Veel van het hadden spijt van hun daden, maar de rechter was onverbiddelijk en veroordeelde de zeven celstraffen en taakstraffen. 

Vermoedelijk volgen volgende week nog meer zittingen over de ongeregeldheden bij AZ. Daarover later vandaag meer. 

Lees hier een reconstructie

Bij een zogenoemde snelrechtzitting wordt, relatief kort na het incident, in korte tijd besproken waarvan iemand wordt verdacht, welke mogelijke bewijzen daarvoor zijn, maar ook welke verdediging de advocaat van de beklaagde persoon voert. Per verdachte is er ongeveer een half uur tijd ingepland, maar dit kan altijd uitlopen. 

De eerste zitting is vandaag om 9.00 uur in de rechtbank van Alkmaar. Daarna volgen er nog zes. 

Lees ook