Ga naar Content

Vennepers trotseren angst voor vandalisme en creëren kunstwerk voor levendig centrum

Ondanks de angst voor vandalisme, heeft een groep Vennepers de handen ineengeslagen om een betonnen sofa om te toveren tot kunstwerk van mozaïek. Deze Social Sofa moet het kale winkelcentrum tot leven brengen en de inwoners samenbrengen.

Vennepers die de social sofa gaan mozaïeken krijgen een workshop - Foto: Jessie Eickhoff

"Ik ben wel bang dat het gesloopt wordt, omdat er hier veel vandalisme is", vertelt Teresa Hoogervorst (37). In een grote witte partytent in de Venneperstraat staat ze met elf andere Vennepers rondom een betonnen sofa met daarnaast een grote voorraad mozaïeksteentjes. "Dus bij deze: blijf er allemaal met je takken vanaf."

Een gezelliger centrum

Ondanks de zorgen om vandalisme, gaan de Vennepers de betonnen sofa omtoveren tot een Venneps kunstwerk. Volgens Teresa is het bankje er vooral om de boel wat gezelliger te maken. "Het centrum is best wel kaal en kan wel wat kunst gebruiken", vertelt ze. "En ik heb vanuit mijn huis uitzicht op dit bankje, dus dan is het natuurlijk extra leuk om hieraan mee te doen."

Ook Linda realiseert zich dat het centrum vaak negatief in het nieuws is. Eerder vertelden de inwoners aan NH dat ze al zo'n twintig jaar op een nieuw winkelcentrum wachten. "Op de bouw van het nieuwe winkelcentrum heb ik weinig invloed", vertelt ze. "Zo kan ik toch helpen het centrum wat op te leuken."

Het artikel gaat verder onder de video waarin de Vennepse Birgit Cramer den Bogaart over de Social Sofa vertelt.

Birgit Cramer van den Bogaart (53) helpt met het mozaïeken van de Social Sofa in Nieuw-Vennep - NH Nieuws

Het bankje wordt ook wel een Social Sofa genoemd. Het is de bedoeling dat mensen op dit bankje gaan samenkomen, net zoals zij vandaag tijdens deze mozaïekworkshop bijeen zijn gekomen. "Er zijn in Nieuw-Vennep veel plekken waar mensen kunnen samenkomen, maar in het centrum is dat wat minder", vertelt Linda van Leeuwen (53). 

Op de bank is al een ontwerp getekend. In een oogopslag zijn de Witte Kerk, de Harmoniekoepel en Calatravabrug De Harp te herkennen. "Normaal sta je er alleen voor, maar nu doe je het samen", vertelt Rick Triest (34) die samen met lokale kunstenares Riet Vermeulen het ontwerp heeft gemaakt. 

Het artikel gaat verder onder de foto.

Vennepers mozaïeken hun eigen Social Sofa - Foto: Jessie Eickhoff

De Dorpsraad, de initiatiefnemers van deze Social Sofa, heeft ook jongeren en bedrijven gevraagd om te helpen met mozaïeken, zodat het ook een plekje voor hun wordt. Uiteindelijk krijgt de Social Sofa een plek op het nog in te richten Symfonieplein, wat vlak bij de huidige locatie is.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]