Ga naar Content

Spanbroek door ontvoering voor even 'centrum van de wereld': "Maar we gaan gewoon weer verder"

Een Pinksterweekend lang was Spanbroek zo ongeveer 'het centrum van de wereld', als gevolg van de mysterieuze ontvoering. Vrijdagmiddag werd een man tegen zijn zin in een auto geduwd, in het centrum van het dorp. Nu het slachtoffer in Beverwijk is teruggevonden, wint de West-Friese inborst het met gemak van de sensatiezucht. "We gaan gewoon weer verder, hoor."

Spanbroek: voor even 'het centrum van de wereld' - Foto: NH Nieuws

Spanbroek in de landelijke kranten, op radiobulletins en op de landelijke journaals. Drie dagen lang stond het dorp uit de gemeente Opmeer in het middelpunt van de belangstelling. Maar, ontvoering of niet, de dinsdag staat in Spanbroek in het teken van de markt. De kaasboer staat er zoals iedere week en ook de notenkraam is er gewoon weer.  

Opvallend: op straat wordt er nauwelijks nog gesproken over wat zich vrijdagmiddag op de Herenweg afspeelde. Toen de straat zich plots vulde met politieauto's, nadat een blonde man - volgens ooggetuigen - op sokken een auto in werd gesleurd. Er volgde vrijdag en zaterdag een grootschalig onderzoek in het dorp.

Onbekende man

Maandag werd bekend dat de nog altijd onbekende man was gevonden, in Beverwijk. "Daar ben ik blij om. Kunnen we gewoon weer verder", zegt een vrouw voor de Albert Heijn stoïcijns. "Hij was verward, begreep ik. Ik hoop dat ze hem kunnen helpen." Bij de bakker is de ontvoering niet bepaald het gesprek van de dag. "Ik was er die dag niet. En daarna? Ik heb er maar weinig over gehoord", zegt een medewerker. 

Er wordt soms zelfs onverschillig gereageerd op de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. "Ik vind het maar een raar verhaal. Een verwarde gozer die op sokken wordt meegenomen. Ik dacht eerst aan een examenstunt", zegt een man, zelf woonachtig in het dorp. 

"Een verwarde gozer die op sokken wordt meegenomen. Ik dacht eerst aan een examenstunt"

Inwoner Spanbroek over de ontvoering in het dorp

"En dan zegt de politie vervolgens: 'Hij spreekt Duits of Engels'. Wat is het nou? Daar zit nogal een verschil tussen." Verder haalt hij zijn schouders op. "Het is fijn dat hij weer gevonden is, maar verder... We gaan gewoon weer verder en ik voel mij ook totaal niet onveilig. Maar ik heb liever dat Spanbroek de volgende keer om een leuke reden het nieuws haalt. Omdat de voetballers van VVS'46 kampioen zijn geworden, bijvoorbeeld." Hij wijst: "Daar, op de hoek, komt binnenkort een grand café. Dat noem ik nog eens goed nieuws." 

Lees ook

Nina werkt in een kledingwinkel en was ooggetuige van de ontvoering. Ze stond de afgelopen dagen diverse media te woord - waaronder NH - en beleefde vreemde dagen. "Ik ben blij dat de ontvoerde man weer is gevonden. Ik volg het nieuws wel op de voet, ja. Ik wil toch weten hoe dit afloopt. Het zet Spanbroek op een bepaalde manier wel op de kaart, maar het is ook weer lekker als het gewoon rustig is."

Opvallend vaak valt de naam van recreatiepark West-Friesland in Opmeer, beter bekend als De Perelaer. Alsof de ontvoerde man daar een link mee zou hebben. "Daar gebeuren een hoop rare dingen", zegt een bewoner. "Drugs, prostitutie, noem maar op." 

"Daar gebeuren een hoop rare dingen. Drugs, prostitutie, noem maar op" 

Inwoner Spanbroek over recreatiepark West-Friesland

Ook bij het plaatselijke tankstation valt de naam van het vakantiepark, dat aan de andere kant van de A.C de Graafweg ligt. "Veel mensen denken al snel dat dat er iets mee te maken heeft. Niet iedereen neemt het daar even nauw met de regels, zeg maar. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De man kan ook verdwaald zijn."

De beheerder van het recreatiepark staat ons op vrolijke toon telefonisch te woord. Hij wil liever niet dat zijn naam genoemd wordt. "Die ontvoerde man op sokken? Ik heb het gelezen, ja. Ik heb hem nog nooit gezien, dus hij is zeker geen eigenaar bij ons op het park." 

Prachtig park

Hij kent na 3,5 jaar de slechte verhalen over 'zijn' camping. "Er worden rare dingen verteld. De gemeente boycot al jaren recreatieparken en we worden constant in een slecht daglicht gesteld. Er zouden hier hele hennepplantages zijn gevonden, maar er zijn in het verleden misschien ooit drie plantjes gevonden." Volgens de beheerder wonen er voornamelijk gepensioneerden en Oost-Europese seizoenarbeiders. "De mensen moeten maar eens komen kijken, het is een prachtig park." 

Terug naar de markt. Waar kilo's kaas weer ouderwets over de toonbank gaan. En waar Spanbroek weer gewoon Spanbroek lijkt te zijn. Angst voor herhaling is er niet of nauwelijks. "Bang? Welnee! Ik verwacht niet dat het nog een keer gebeurt. En verder gaan we gewoon weer verder. We blijven nuchtere West-Friezen, hè."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]