Ga naar Content

Kan vervuiling Tata worden gestopt? Camera's ingezet om uitstoot te monitoren

Frissewind.nu en Greenpeace Nederland hebben een online platform gelanceerd, waarmee de giftige uitstoot van Tata Steel in de gaten kan worden gehouden. Op deze manier willen ze de vervuiling van de staalfabriek stoppen. 

Stofneerslag bij Tata - Foto: FrisseWind.nu

 Via de website Spot de Gifwolk kunnen mensen meekijken of er bruine, gele of zwarte rookwolken uit de verschillende fabrieken op het Tata Steel-terrein ontsnappen. Wanneer zo’n gifwolk wordt gespot kan deze eenvoudig worden gemeld. Greenpeace verzamelt alle meldingen en geeft deze door aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die verantwoordelijk is voor de handhaving bij Tata Steel.   

Beter toezicht 

De website is een aanvulling op het huidige cameratoezicht dat de Omgevingsdienst recent heeft geplaatst. Hoewel Tata Steel via een kort geding geprobeerd heeft de camera onwettig te laten verklaren, oordeelde de rechter dat deze mag blijven hangen. Toch zitten er volgens de organisatie achter de website ook haken en ogen aan het camerabeleid van de Omgevingsdienst. Zo houdt de camera maar één fabriek (kooksfabriek 2) in de gaten, zijn die beelden niet openbaar en is het onduidelijk of de beelden continu in de gaten worden gehouden. 

De drie camera's van het nieuwe online platform kunnen daarentegen meerdere fabrieken op het terrein monitoren, waaronder kooksfabriek 1 en 2. Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland hoopt zo op een beter toezicht en complexer overzicht van de hoeveelheid gifwolken uitgestoten door Tata Steel. Mensen kunnen via de website live meekijken, maar ook 12 uur versneld terugkijken. 

Zwarte gifwolken 

De zwarte en gekleurde gifwolken zitten volgens Frissewind.nu en Greenpeace Nederland vol met kankerverwekkende PAK's. Dat is een groep organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding. Ze worden bijvoorbeeld gevormd door het stoken van houtkachels en zitten in sigarettenrook. 

Volgens de metingen van het RIVM is de hoeveelheid PAK's in de omgeving van de Tata Steel uitstoot vele malen hoger dan Tata Steel zelf opgeeft. Als gevolg daarvan hebben omwonenden veel meer kans op longkanker dan het landelijk gemiddelde. Het zijn vooral de kooksfabrieken die zorgen voor een hoge PAK's uitstoot. 

Jaap Venniker van Frisse Wind.nu: “Het is bizar dat wij het werk doen dat eigenlijk de overheid zou moeten doen. Je gaat er toch vanuit dat de overheid de gezondheid van haar inwoners beschermt. Wij geven niet op totdat de vervuiling stopt en ik mijn kinderen en alle andere kinderen in de IJmond kan zien opgroeien in een gezonde omgeving.”

Samen met omwonenden heeft Greenpeace de handen ineens geslagen de vervuiling van de staalfabriek te stoppen. Naast de vandaag gelanceerde website, worden er ook Toxic Tata Tours georganiseerd en is er 24 juni een demonstratie gepland. 

Faiza Oulahsen: “De gezondheid van omwonenden moet voorop staan, dat betekent dat Tata Steel de meest ziekmakende onderdelen moet sluiten. Als de overheid na decennia van vervuiling niet effectief kan handhaven, dan doen we het samen met Frisse Wind.nu en vele supporters.”

Reactie Tata

Een woordvoerder van Tata reageert: "Onze activiteiten liggen onder een vergrootglas en in het nieuws van vandaag lezen wij niets nieuws. Wij zijn verplicht alles te melden, de omgevingsdienst en andere toezichthoudende instanties zijn dagelijks op ons terrein en er wordt streng gehandhaafd. Al sinds begin 2022 streamt FrisseWind met meerdere camera's onze activiteiten en roept mensen op om opvallende wolken te melden, bij hen en direct bij de omgevingsdienst. In die zin is Greenpeaces aankondiging oude wijn in nieuwe zakken."

Tata benadrukt dat het veel doet om de vervuiling te stoppen en dat het bedrijf zich richt op de productie van groene staal in de toekomst.

Lees ook