Champions League-ticket heel ver weg voor Ajax én AZ na onderling gelijkspel

De Noord-Hollandse kraker tussen Ajax en AZ is zonder winnaar geëindigd. Het werd 0-0 in Amsterdam. Daarmee is PSV, de nummer twee van de ranglijst, de lachende derde.

Ajax - AZ - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

De onderlinge strijd om plek drie was een zeer vermakelijk duel. Vanaf het begin van de wedstrijd gingen beide ploegen op zoek naar doelpunten. Eerst kopte Brian Brobbey in de handen van doelman Mathew Ryan, in de tegenstoot schoot Jens Odgaard vol op goalie Geronimo Rulli. Hierna was het Tijjani Reijnders, die een gigantische kans verprutste oog in oog met de Argentijn.

De thuisploeg sloeg vervolgens de klok wat betreft gecreëerde kansen. Zo trok Steven Bergwijn naar binnen en schoot hij vol op de paal. Even later had Brobbey de bal voor het inkoppen, maar deze ging naast. De grootste mogelijkheid kreeg de spits van Ajax vlak voor rust, maar Ryan hield de bal tegen. Bergwijn schoot van dichtbij nog vol op de lat.

Tekst gaat verder onder de foto.

Brian Brobbey baalt na wéér een gemiste kans - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Zo spannend als de eerste helft was, zo saai was de tweede. Mohammed Kudus, die na vier duels weer in de basis stond bij Ajax, werd in de rust vervangen door Owen Wijndal (oud-AZ). Het was pas in minuut 75 dat er een grote kans werd gecreëerd. Mayckel Lahdo, die voor rust Odgaard verving, haalde vanaf randje zestien uit. Zijn schot rolde via de binnenkant van de paal net naast het doel van de Amsterdammers.

Bergwijn schoot in de slotfase nog rakelings naast het doel van AZ. Edson Álvarez kopte in de blessuretijd uit een corner over, maar doelpunten vielen er niet. Door het gelijkspel blijft het onderlinge verschil tussen Ajax en AZ twee punten. PSV won eerder op de avond nipt van Sparta Rotterdam (0-1)en heeft nu vijf punten meer dan Ajax. De Eindhovenaren hebben er zeven meer dan AZ.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch (Sánchez/74), Timber, Álvarez, Hato; Klaassen (Conceicao/74), Taylor, Tadic; Kudus (Wijndal/46), Brobbey, Bergwijn

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, Kerkez; Reijnders, Clasie, Mijnans (Mihailovic/77); Odgaard (Lahdo/40), Pavlidis (Meerdink/78), Van Brederode