Ga naar Content

Levensecht en reuzegroot: Alkmaar staat met stadsreuzen stil bij 450 jaar Ontzet

Zo'n 25 kilo en 3,5 meter hoog: de afmetingen van de nieuwe inwoners van Alkmaar. Speciaal voor de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet krijgt de stad namelijk haar eigen stadsreuzen. 

De Reuzen in Alkmaar - NH Nieuws

"De organisatie van Kaeskoppenstad steekt er veel tijd en moeite in", meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Zo'n reus bestaat uit een frame, een hoofd en wordt aangekleed met historische kleding. Het handwerk is afkomstig van de zeer ervaren medewerkers van Kaeskoppenstad. 

Eeuwenoude folklore

De levensechte poppen zullen onderdeel worden van de eeuwenoude Alkmaarse traditie en jaarlijkse optocht van Alkmaar Ontzet. De Reuzen representeren historische figuren, die een rol speelden in de geschiedenis van het Ontzet. 

Ook in het buitenland zijn de levensechte poppen doorgedrongen. Zo prijkt de 'Bonte Stoet' ook tussen een reeks Belgische stoeten. Daar zijn de stadsreuzen al eeuwen deel van de folklore.

Bevrijding

De Noord-Hollandse reuzen worden op 3 juni, tijdens Kaeskoppenstad, aan de Alkmaarders voorgesteld. Op 8 oktober, tijdens de optocht van 450 jaar Ontzet, volgt de rest.

Alkmaar Ontzet wordt van oktober 2022 tot oktober dit jaar gevierd. De stad pakt groots uit, want het is precies 450 jaar geleden dat het als eerste stad de Spanjaarden versloeg tijdens de Tachtigjarige oorlog.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]