Ga naar Content

Ton subsidie voor finalefeest Alkmaar Ontzet: duizenden drones en nostalgie met Vulcano

Maar liefst 100.000 euro is er beschikbaar voor het finalefeest van 450 jaar Alkmaar Ontzet. De organisatoren willen met dat geld een muziekfestijn organiseren op 8 oktober, waarbij 4.500 verlichte drones het spektakelstuk zullen zijn. En er zijn meer plannen.

De vlag van 450 jaar Alkmaar Ontzet hangt vanaf nu in top bij het stadhuis - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Over acht maanden is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar in 1573 als eerste stad weerstand bood tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en dat wordt groots gevierd. Al eerder werden er bij inwoners en ondernemers ideeën verzameld voor het jubileumjaar, en wat er precies staat te gebeuren, wordt steeds concreter.

Zo zijn er vier grote evenementen gepland die allemaal in september en oktober op de rol staan. Een groots muziek- en lichtspektakel A Night with the Alkmaer Proms is als afsluiting op zondag 8 oktober gepland.

Met de ton subsidie neemt dit slotfeest een flinke hap uit de beschikbare pot van 450.000 euro die de gemeente beschikbaar stelt. "We willen dan een muzikale reis maken van 1573 tot nu; een feest bestemd voor jong tot heel oud", vertelt organisator Rob Boerlage.

Groothuizen, Bloemen, Vulcano en drones

"Met bekende Alkmaarse artiesten zoals Angela Groothuizen, Karin Bloemen en Vulcano (met de broer van Groothuizen en hits in de jaren 80, red.). En als finale een show met tussen de 200 en 4.500 verlichte drones in de lucht. Die show wordt georganiseerd door mensen die dit zelfs in Las Vegas doen, je gaat huilen zo mooi is het", jubelt Boerlage.

"Voor de Proms hebben we de drafbaan als locatie op het oog, daar kunnen 45.000 mensen terecht." Naast de flinke subsidie en financiële steun van sponsoren, worden er kaartjes verkocht voor de toegang.

"Mensen betalen symbolisch 15,73 euro. En leden van de 8 October Vereeniging slechts 8,10 euro", legt Boerlage uit, die ook bestuurslid is van de vereniging die jaarlijks Alkmaar Ontzet organiseert. "Voor minima komt er een regeling, zodat echt iedereen er heen kan."

Tekst gaat verder onder foto.

Ondertekening overeenkomst met de organisatoren van het Ontzet-finalefeest - Foto: Alkmaar Centraal

Drie andere grote festiviteiten, die allemaal 50.000 euro subsidie toebedeeld krijgen, zijn een Ontzet-theatervoorstelling op de fundamenten van de Middeleeuwse kastelen in de Oudorperpolder en een gratis 'theaterfestival aan huis', met onder meer rondrijdende DJ-trucks.

Daarnaast komt er een audiotour door het stadhuis waarbij deelnemers met projecties door het verleden, heden en toekomst worden geleid.

Ook Ontzetfeesten in wijken en buitengebieden

Ook zijn er kleinere activiteiten die door de gemeente financieel gesteund worden. "Aan 35 initiatieven is subsidie verstrekt. Over negen ideeën moet nog worden besloten", stelt burgemeester Anja Schouten tijdens de presentatie in het stadhuis.

De meeste daarvan spelen zich af in het centrum van de stad. "Maar er worden ook evenementen georganiseerd in de wijken, zoals Koedijk en Oudorp, en in de buitengebieden." Tijdens het Ontzet-jubileum is er een heel divers programma, voor jong tot oud, benadrukt Schouten.

De traditionele viering van Alkmaar Ontzet vindt dit jaar op zaterdag 7 oktober plaats.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]