Ga naar Content

140.000 bezoekers Koningsdag Alkmaar, zonnig feest in de regio

Koningsdag in de regio Alkmaar is zonder grote incidenten verlopen, net als in de rest van de provincie. Wel was het erg druk in Alkmaar, meer dan 140.000 mensen kwamen naar de stad en daardoor liet de doorstroming in het centrum soms te wensen over. In de regio zijn tien mensen aangehouden.

Koningsdag Waagplein Alkmaar - Foto: Alkmaar Centraal

Die aanhoudingen waren vooral 's avonds vanwege openbare dronkenschap, verstoring van de openbare orde, baldadigheid of vernieling. De politie in de regio kijkt tevreden terug op het feest, en ook de Alkmaarse burgemeester Anja Schouten spreekt van "een positief verloop."

Drukte en netwerkproblemen

Op Facebook werd er hier en daar geklaagd over de drukte in Alkmaar. Dit jaar waren er speciale looproutes met hekken en beveiliging bij het Waagplein en de Platte Stenenbrug, om de stroom bezoekers te reguleren.

Maar het lijkt niet altijd gewerkt te hebben: "Geen doorstroming zodat het overal mudvol is. Dag Alkmaar, volgend jaar maar ergens anders kijken waar de regeldrift minder is", schrijft iemand. Een overbelast 4G-netwerk zorgde verder voor problemen met pinbetalingen.

Pleisters en paracetamol

Burgemeester Schouten laat weten dat het crowdmanagement wordt geëvalueerd, waar mogelijke verbeterpunten uit kunnen voortvloeien. Daarnaast is een tiental mensen bij de EHBO-posten verzorgd. "Vijf mensen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Verder betrof het pleisters en paracetamol."

Het zonnige weer maakte van deze Koningsdag er eentje met een 'strik d'r om'. Mediapartner Alkmaar Centraal maakte onderstaande reportage in Alkmaar, Oudorp en De Rijp.

Tekst gaat verder onder video.

Koningsdag Alkmaar, Oudorp, De Rijp - Alkmaar Centraal

En ook in de rest van de regio Alkmaar was het feest. In Egmond aan Zee was er natuurlijk ook vrijmarkt, en kon er meegezongen worden met De Zâalnêelden. En er bleek ook 'gewoon gewerkt' te worden op de verjaardag van de Koning: de mozaïeken voor de Bloemendagen in Limmen die morgen beginnen, moeten af.

Mediapartner Dijk en Waard Centraal toog met de camera naar Heerhugowaard, Oudkarspel en Zuid-Scharwoude, en maakte onderstaande reportage.

Koningsdag Dijk en Waard - Dijk en Waard Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]