Ga naar Content

Op een kleedje, plein of in de kroeg: waar in de regio Alkmaar vier jij Koningsdag?

Ga jij je gehuld in oranje, met heel veel bier, bezatten op het plein en in de kroeg of trek je liever met je oude meuk en kleedje naar de vrijmarkt? In regio Alkmaar valt er tijdens Koningsdag weer zat te beleven. Laat je inspireren door de volgende tips die NH op een rij heeft gezet.

De vrijmarkt in Alkmaar - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Op Koningsdag wordt er in elke gemeente in de regio groot feest gevierd. Zo wordt er in Alkmaar op P8 van het AFAS Stadion tijdens Oranje Koningsdag opgetreden door artiesten als Maan, Boef en Claude.

Ook op het Hofplein, Waagplein, de Platte Stenenbrug, de Paardenmarkt en Ritsevoort barst het feest weer los. In Hal25 gaat het tot 2.00 uur 's nachts door. Wie liever uitbrakt na Koningsnacht, kan languit in een ligstoel, met de voeten in het zand bij Stadsstrand De Kade.

Looproute Alkmaar

In de Alkmaarse binnenstad is er vanwege de drukte in het horecagebied bij het Waagplein en de Platte Stenenbrug een looproute gemaakt met in- en uitgangen. Het Waagplein bereik je via de Houttil, de Peperstraat, de Marktstraat en de Mient. Via diezelfde straten en via de Schapenbrug en de Magdalenastraat kun je het plein verlaten.

Via het Verdronkenoord (zijde Bierkade) is de Platte Stenenbrug te bereiken. Via de Hekelstraat, de Bloemenschuit en de Visbanken kun je het gebied weer verlaten. In de binnenstad kun je uiteraard de populaire vrijmarkt weer bezoeken.

Bekijk hier een sfeerimpressie van vorig jaar, gemaakt door mediapartner Alkmaar Centraal, tekst gaat verder onder video:

Koningsnacht Alkmaar 2022 - Alkmaar Centraal

In Oudorp kun je naar de vrijmarkt op het Nyenburghplein. In De Rijp wordt de vrijmarkt gehouden op het Jan Boonplein. Om 14.00 uur gaat daar het traditionele steenwerpen van start. Ook is er een puzzeltocht gemaakt voor het hele dorp.

Oranjebal

Op het Oranjebal in Heiloo valt er voor jong en oud weer van alles te doen.  Met spelletjes, een loterij, lokale bands en verschillende dj's in en rond de feesttent aan de Ypesteinerlaan.

In Egmond aan Zee kun je vanaf 8.00 uur al op koopjesjacht op de vrijmarkt in het centrum en op het Burgemeester Eymaplein. Er staat een springkussen en kinderen kunnen er rijden op een pony of in een legerjeep, knutselen en meedoen aan een tekenwedstrijd. In de ochtend treedt het Egmondse shantykoor De Zâalnêelden op en 's middags verschillende bands.

Bakkumse vrijmarkt

In Bakkum wordt de bekende, grote vrijmarkt weer gehouden. Met een draaimolen, suikerspinkraam en bij restaurant-hotel Fase Fier treden de Barnbees vanaf 13.00 uur op.

In Heerhugowaard staat er op het Raadhuisplein een grote feesttent. Daar staat de band Lead onder meer op het podium, met een veelzijdig repertoire van Hollandse smartlappen tot popmuziek. Voor tweedehands pareltjes kun je daar de vrijmarkt weer bezoeken.

Tekst gaat verder onder foto.

Koningsdag 2022 in De Rijp - Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Op het Havenplein in Broek op Langedijk zijn er ook allerlei activiteiten, met live-optredens en spelletjes voor kinderen. Een feestelijke stoet met praalwagens zal om 13.00 uur weer door het dorp trekken. 

Sumoworstelwedstrijd

In West-Graftdijk valt er op het Graftdijkplein van alles te beleven. Met onder andere een kindervrijmarkt en een sumoworstelwedstrijd voor de jeugd. Vanaf 14.00 uur kan er gedronken worden en om 16.00 uur begint de livemuziek, met een barbecue.

In Castricum luidt het koperensemble Reveille om 9.00 uur Koningsdag traditioneel in, vanaf de toren van de Oude Kerk aan de Dorpsstraat. Daarbij is er op het Horecaplein van 16.00 tot 23.00 uur livemuziek.

Lees ook