Ga naar Content

Ouderwets veel mensen op de been, maar Koningsdag rustig verlopen

Na twee jaar mochten we weer helemaal losgaan tijdens Koningsdag. In Noord-Holland gingen veel mensen de straat op om te feesten en over de vrijmarkten te lopen. Het was overal druk, maar het bleef wel gemoedelijk: zowel Koningsnacht als Koningsdag zijn volgens de politie rustig verlopen. 

Handhavers spreken feestvierders langs het Spaarne aan op Koningsdag - Foto: Haarlem105/Daan van Boerdonk

De politie spreekt van een nacht en dag feest 'zonder opvallende incidenten'. Volgens de politie Noord-Holland waren er her en der wel een paar opstootjes. Al met al werden er 'enkele tientallen mensen' aangehouden, meestal voor openbare dronkenschap. 

"Het was een drukke, maar beheerste Koningsdag met veel festiviteiten", vertelt een politiewoordvoerder. 

Datzelfde beeld merkt de politie in 't Gooi. "Er was een goede sfeer en er waren geen uitzonderlijke incidenten", aldus een politiewoordvoerder. 

Weinig aanhoudingen Amsterdam

Zelfs Amsterdam, waar ontzettend veel mensen op de been waren, spreekt van een rustige en 'gezellig drukke' Koningsdag. 

Het werd op momenten zo druk, dat de politie en de gemeente wel moesten ingrijpen. Zo werd er opgeroepen om niet meer met de boot naar Amsterdam te komen, omdat het erg druk was op het water. Ook werd er opgeroepen om verschillende locaties in de binnenstad te mijden, omdat het daar volstond met mensen. Volgens de politie waren de Reguliersdwarsstraat en de Westerstraat op enig moment 'overvol'.

Het aantal aanhoudingen was uitzonderlijk laag: over de hele dag werden er 'slechts' 23 mensen aangehouden. Dat was onder meer voor openbare dronkenschap, maar ook voor drugsbezit en zakkenrollerij. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.