Ga naar Content

Ouderenbond maakt zich zorgen om venijnige babbeltrucs: "Opeens in je woonkamer"

Ouderenbond ANBO maakt zich druk om babbeltrucs bij senioren die daardoor gedupeerd kunnen worden voor duizenden euro's. "Iemand die voor je deur staat voor controle van bijvoorbeeld de rookmelder, is niet altijd degene die hij zegt te zijn." Deze week werd poging tot oplichting door een babbeltruc in Amsterdam gelukkig voorkomen door oplettendheid van een 71-jarige vrouw.

Foto: Politie / Adobe Stock

Een jonge Amsterdammer is deze maandag op heterdaad betrapt tijdens een poging van het stelen van een bankpas. Een 71-jarige vrouw uit Amsterdam werd eerder die dag gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. De man 'van de bank' zou diezelfde dag langskomen om haar bankpas en pincode op te halen.

Gelukkig vertrouwde de vrouw het telefoontje niet en schakelde de politie in. Ze liet de 'bankmedewerker' komen, gaf haar spullen af, waarna de politie - die inmiddels ingelicht werd - de man aan kon houden.

Vaak genoeg wel mis

Deze keer faalde de oplichting, maar vaak genoeg gaat het - helaas - mis, waarbij voornamelijk senioren makkelijk de dupe worden.

Vorige week nog is een 91-jarige mevrouw in Amsterdam het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Dit keer ging het niet om een bankpas, maar wel om andere waardevolle spullen. De man nam haar sieraden mee.  

"Opeens staan ze in je woonkamer"

Jurriën Beerda, Ouderenbond

Jurriën Beerda van ouderenbond ANBO zegt tegen NH dat steeds maar weer nieuwe trucs opkomen, aangepast op de actualiteit. "Nu rookmelders verplicht zijn gesteld door de overheid, proberen oplichters ook op deze manier binnen te komen bij ouderen. Ze doen zich voor als iemand die controle uit komt oefenen op een rookmelder en voor je het weet staat die in je huiskamer."

"Wij maken ons grote zorgen om dit soort venijnige trucs die inspelen op het nieuws", zegt Beerda. Uit goedheid doen mensen al snel de deur open. "Als iemand aanbelt, heb je snel de neiging open te doen. Wij proberen onze leden altijd te waarschuwen voor dit soort ontwikkelingen. Kijk voordat u opendoet bijvoorbeeld áltijd wie er voor de deur staat." ANBO geeft senioren online advies wat je kunt doen bij babbeltrucs. 

"Helaas zijn senioren een makkelijk doelwit"

Politie-eenheid Amsterdam

"Ze verzinnen steeds iets nieuws", reageert ook politie-eenheid Amsterdam. "De ene keer komen ze voor de meterkast, de andere keer komen ze het huis schoonmaken."

Ook in de rest van de provincie is het steeds meer raak. "Een door in het oog", zegt de politie. "Waakzaamheid is echt belangrijk. Iedereen weet inmiddels wel dat babbeltrucs aan de orde van de dag zijn. Helaas zijn senioren hierbij een makkelijker doelwit. Erg verdrietig."

Lees ook