Ga naar Content

Hoe herken je een babbeltruc? Maar belangrijker nog: hoe voorkom je het?

Afgelopen week bleek het weer raak: meerdere ouderen uit Amstelveen waren slachtoffer van een zogenaamde babbeltruc. Hoe herken je diefstal door deze manier van oplichten en wat kun je ertegen doen? 

Foto: Politie

Diefstal door een babbeltruc komt vaak voor en voornamelijk bij ouderen. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Eenmaal binnen stelen zij geld of andere waardevolle bezittingen. 

Ogenschijnlijk betrouwbaar 

Bij babbeltrucs gaan criminelen erg geraffineerd te werk. Zo spreken ze (vaak oudere) mensen via de telefoon of komen ze aan de deur. Daarbij ogen ze vaak betrouwbaar. Ze kunnen contact maken met onschuldige vragen waarbij ze aangeven van de thuiszorg te zijn, of ze vragen of hun kind even naar het toilet mag. Het kan bijvoorbeeld ook dat ze je op straat aanspreken over een alledaags onderwerp. Bijvoorbeeld dat iemand eerder iets op straat is verloren, wat vaak helemaal niet is gebeurd.

Omdat het aantal babbeltrucs de afgelopen jaren fors toe is genomen, startte het ministerie van Justitie en Veiligheid eerder al de speciale campagne 'Maak het ze niet te makkelijk'. Daar worden tips gegeven wat betreft het alert zijn op- en voorkomen van een babbeltruc. 

Voorkomen van babbeltruc aan de deur

  • Wordt er aangebeld? Doe niet zomaar open voor een onbekende. Wel kun je bijvoorbeeld de kierstandhouder gebruiken, om de deur op een kier te zetten. 
  • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als je binnen iets gaat halen. 
  • Pin nooit zomaar aan de deur als je niet iets hebt besteld waarvan je weet dat je het moet afrekenen.
  • Wees voorzichtig met pinnen: geef je pinpas niet uit handen, ook niet als iemand aanbiedt te helpen met pinnen. Als iemand anders het pinautomaat vasthoudt, wees ook dan waakzaam. Op deze manier kan iemand mogelijk meekijken met de pincode. 
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Voorkomen van een telefonische babbeltruc 

  • Vertrouw je het niet helemaal? Bel de organisatie waar het om gaat om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op. 
  • Banken zullen nooit via de telefoon of per sms vragen om (betaal)gegevens, pin- of beveiligingscodes. Ook zullen ze nooit vragen om directe toegang tot je computer. 

Ben je slachtoffer geworden van een babbeltruc? Zorg ervoor dat je dit dan direct meldt bij je bank en je betaalpas laat blokkeren. Doe daarnaast aangifte bij de politie. Is de oplichter nog in de buurt? Bel dan direct het alarmnummer. Op deze manier kan de politie de dader wellicht nog in diens kraag grijpen. 

Naast financiële schade, kan een babbeltruc ook emotionele schade aanrichten. Slachtofferhulp Nederland biedt hen gratis emotionele ondersteuning. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.