Ga naar Content

Blaricumse wijk wil nieuwe zwanenroof voorkomen met wildcamera's en burgerwachten

De Blaricumse wijk de Blaricummermeent werd vorig jaar opgeschrikt toen maar liefst drie zwanennesten leeg werden geroofd. Nu zijn er opnieuw eieren gelegd door de zwanen en neemt de buurt flinke maatregelen om de toekomstige pulletjes te beschermen. Zo worden er wildcamera's opgehangen en broed de buurt op een burgerwacht. 

Zwaan langs de brug bij de Blaricummermeent - Foto: NH Nieuws

"Kijk, daar zit een nest", wijst Ilona Haas aan, terwijl ze door de Blaricummermeent loopt. Langs de brug ligt een zwaan met haar snavel in haar veren rustig, maar ook alert, op haar vier eieren. Een vijfde ei kan je zien liggen op de bodem. "Die is waarschijnlijk uit het nest gevallen, dat is ook de natuur."

Iedereen die over de brug loopt kijkt even over de rand naar het mooie gezicht. Het lijkt wel dé toeristische attractie van de Blaricummermeent. Op dit moment liggen er maar liefst drie zwanen te broeden in de buurt. Het is dan ook niet zo gek dat de omwonenden, met Haas als bezorgde bewoonster en kersvers Statenlid in Noord-Holland voor de PvdD voorop, de nieuwe zwanennesten koste wat het kost wil beschermen om herhaling te voorkomen.

Zwanenstropers

Begin juni vorig jaar werden er in één nacht maar liefst drie zwanennesten leeggeroofd in de Blaricummermeent. Slechts één eenzaam pulletje bleef over. Dit tot groot verdriet van de buurt, want de vogels waren een geliefd onderdeel van de waterrijke Blaricummermeent.

Volgens deskundigen van de Vogelsbescherming en het Vogelhospitaal in Naarden was het erg aannemelijk dat de zwanen zijn meegenomen door Oost-Europese bendes, om ze in de regio te verkopen als delicatesse of siervogel.

Tekst gaat verder.

Lees ook

In de Provinciale Staten werden als gevolg van de zwanenroof vragen gesteld en is er een toezichthouder op de zaak gezet. Verdere maatregelen bleven echter uit, tot nu. 

Dit nooit meer

De buurt wil voorkomen dat er opnieuw nesten worden leeggeroofd. Nu de nesten opnieuw gevuld zijn met eieren is dit volgens Haas het moment om die extra maatregelen te nemen. De eerste in een reeks maatregelen van de buurt is het plaatsen van wildcamera's bij de nieuwe zwanennesten.

Daarbij spelen de toezichthouders van de provincie een belangrijke rol. Pier Hoekstra en zijn collega bekijken de nesten en de omgeving om te bepalen waar de wildcamera's worden geplaatst. "Dat hangt ervan af of je met de camera's wilt afschrikken of dieven wilt betrappen." De plekken waar de wildcamera's komen houden ze voorlopig nog geheim. De camera's gaan opnemen zodra ze beweging in de buurt detecteren. 

Tekst gaat verder.

Ook zullen de toezichthouders, samen met de wijkagent, het aanspreekpunt worden als bewoners van de wijk verdachte situaties zien. "Vorig jaar zagen bewoners bijvoorbeeld een opvallende witte bestelbus en werd er gepost door dieven, bleek achteraf", legt Haas uit. 

Niet alleen de wildcamera's worden ingezet, ook de beelden van de voordeurcamera's van de woningen in de buurt van de nesten kunnen gebruikt worden, mochten de zwanennesten toch leeggeroofd worden. "We hebben de bewoners gepolst en mocht dat het geval zijn, dan kan de politie de beelden opvragen. Daar hebben we goedkeuring voor."

Ook is de buurt aan het broeden op het oprichten van een zwanenwacht, om patrouille te doen bij de nesten. "Op dit moment hebben twaalf mensen zich aangemeld", zegt Haas. "Als de pulletjes zijn uitgekomen wordt er een schema gemaakt. Het handigste is als mensen honden hebben. Dan kunnen ze ook 's avonds tijdens het uitlaten langslopen. En er zijn nog wat lege plekken in het schema, dus mensen kunnen zich aanmelden", laat Haas weten. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]