Ga naar Content

Voorlopig geen nieuwe opvangplekken meer voor Oekraïeners in Wijdemeren: "Enige rust brengen in gemeenschap"

Door voorlopig niet naar nieuwe opvangplekken voor gevluchte Oekraïners te kijken, hoopt burgemeester Crys Larson meer rust te krijgen in Wijdemeren. De discussie over de opvang van vluchtelingen raakte behoorlijke verhit in de gemeente, nadat duidelijk werd dat er een concreet plan klaarligt voor een 'grootschalig' asielzoekerscentrum in de Horstermeerpolder.

Burgemeester Crys Larson van Wijdemeren. - Foto: Gemeente Wijdemeren

"Momenteel maken we pas op de plaats voor het zoeken naar en realiseren van nieuwe locaties voor de opvang van Oekraïners", meldt de burgemeester over de tijdelijke nieuwe koers die de gemeente gaat varen. "Dit heeft te maken met de verkenning naar de opvang van vluchtelingen in het Nera-gebouw, in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA, red.). Deze verkenning kunnen we niet los zien van de andere opgaves voor de opvang van ontheemden. Met deze pas op de plaats hoop ik enige rust te brengen in de gemeenschap en organisatie."

2.100 keer

De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum helemaal aan de rand van Nederhorst den Berg voor 10 jaar met maximaal 350 personen heeft de gemoederen in Wijdemeren behoorlijk verhit. Hoewel de gemeente mee zou willen werken aan dit verzoek van het COA is er vanuit de samenleving veel weerstand. Zo is een online petitie tegen de komst inmiddels meer dan 2.100 keer ondertekend.

Maar het werd nog heftiger. Wijdemeren wilde bewonersbijeenkomsten houden om te peilen hoe de omgeving denkt over de mogelijke komst van een azc. Mede door de grote ophef die ontstond op social media is besloten de sessies te schrappen en deze op een later moment te houden. De angst voor relschoppers was groot, waardoor de veiligheid van de aanwezigen in het geding zou komen. 

Lees ook

Inmiddels was al duidelijk dat het gewenste tijdspad van het COA niet meer haalbaar was. Deze organisatie had graag gezien dat de vluchtelingen nog voor deze zomer terecht konden in het Nera-complex. Maar omdat Wijdemeren besloot eerst met de inwoners in gesprek te gaan, is er sprake van in ieder geval uitstel. Wellicht volgt afstel nog. 

Larson zegt in haar brief aan de politiek dat er voor 'deze pas op de plaats' nog wel twee uitzonderingen gelden als het gaat om de opvang van Oekraïners. Als particulieren aankloppen bij de gemeente met de mededeling een locatie beschikbaar te hebben dan werkt Wijdemeren daaraan mee. Verder zet de burgemeester zich in voor de vluchtelingen die nu nog zitten in de zeven sloopwoningen aan de Kastanjelaan in Nederhorst den Berg. Deze huizen zijn vooralsnog tot oktober in bruikleen van woningcorporatie de Alliantie.

100 Oekraïense vluchtelingen

In de hele regio Gooi en Vechtstreek moeten 2.220 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Dat is de opdracht uit Den Haag. Wijdemeren vangt er op dit moment honderd op. Veertig vluchtelingen hebben onderdak in de tijdelijke woningen aan de Kastanjelaan, 26 zitten in 't Drieluik in Loosdrecht, achttien Oekraïners zijn verdeeld over drie vakantiewoningen in Loosdrecht, twaalf opvangplekken aan de Dammerweg in Nederhorst den Berg en nog eens vier in 't Lichtbaken  in Loosdrecht.

Daar komen er nog eens vijftien bij. Eind februari maakt de gemeente al bekend op de Kerklaan in Kortenhoef een geschikte locatie gevonden te hebben, waar de vluchtelingen langer kunnen verblijven. De burgemeester verwacht dat deze opvang halverwege mei open kan. En dan hebben nog eens 22 Oekraïners een plek gevonden bij inwoners. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]