Ga naar Content

Verdachte van schooldreigementen Zaandam ontkent en is vrijgelaten: "Ze hebben de verkeerde"

De Zaandammer die gisteravond is opgepakt op verdenking van het sturen van dreigberichten naar docenten van een middelbare school weer vrijgelaten door de politie. De jongen is nog wel verdachte. Het is niet duidelijk of mogelijke wapen dat online op foto's te zien is, is gevonden. "Hij heeft de mails niet gestuurd, ze hebben de verkeerde", reageert zijn advocaat. 

Foto: VLN / Sam de Joode

Gistermorgen komt naar buiten dat een middelbare school, een praktijkschool en een basisschool aan het randje van de Zaandamse wijk Poelenburg de hele dag dicht blijven. Leraren van VMBO Pascal Zuid kregen de avond ervoor berichten met expliciete bedreigingen, maar er gaan online ook foto's rond van een briefje met wapen.

De politie houdt gisteravond een minderjarige jongen uit Zaandam aan. "We verdenken hem van het versturen van digitale bedreigingen aan het adres van een Zaanse school. Het onderzoek van de politie gaat verder", brachten ze naar buiten. 

Volgens advocaat van de verdachte, Sjoerd van Galen, is hij meegenomen naar het bureau, maar mocht 's avonds weer naar huis. Vervolgens moest hij zich vandaag weer melden bij de politie en is hij verhoord.

Één van de vermeende bedreigingen luidt: "Hallo alle, dinsdag 4 april 10:30 zal de hele school naar de kanker gaan, mensen die op de grond liggen met bloed op hun, vooral jullie docenten haha, wordt de ergste dag van je leven, let op. Groet, je beste vriend." 

"Ik heb met hem afgesproken dat ik er iets over zeg. Mijn cliënt heeft een verklaring afgelegd en duidelijk gezegd dat hij er niks mee te maken heeft. Hij heeft de mails niet gestuurd."

In de woning van de verdachte zou volgens de raadsman een doorzoeking zijn gedaan maar is 'niks relevants aangetroffen'. De politie bevestigt de vrijlating van de jongen. 

Een foto die online rondgaat over het dreigement aan de Zaanse school - Foto:

"Hij is nog wel verdachte en het onderzoek duurt voort. Er zijn geen nieuwe aanhoudingen", reageert woordvoerder Derk Burger. Hij stelt dat een minderjarige na een verhoor vrijlaten 'standaard procedure' is. "Dat hij niet langer wordt vastgehouden dan nodig."

Pistool op foto

Maar dat er op een op sociale media rondgestuurde afbeelding een wapen te zien is, speelt dat nog mee? De politie zegt geen uitspraken te doen over de inhoud van de bedreiging en of de rondgaande afbeelding tot de verdenking hoort.

Ook wil de woordvoerder niet zeggen of zij in het onderzoek een wapen hebben gevonden. Ouders van Pascal Zuid en de nabijgelegen basisschool Paus Joannes reageren nog steeds bezorgd te zijn. "We hebben dit wel thuis besproken en hopen dat de politie de juiste heeft."

De zorgen over de dreiging snapt advocaat van de verdachte. Tekst gaat door onder de video.

Ouders reageren op bedreigingen - NH Nieuws

"Maar ik kan er geen antwoord op geven", zegt Van Galen. "Mijn cliënt zegt dat hij er niet mee te maken heeft, dit niet heeft gedaan. Hij heeft niet gezwegen. Hij zegt dat de politie de verkeerde heeft. De politie heeft hem na een kort verhoor ook niet voor niets vrijgelaten." 

De raadsman wil verder over de persoonlijke situatie van zijn cliënt niets zeggen. Vragen over hoe oud hij precies is, of hij woont in de wijk en of hij leerling is van de middelbare, praktijk- of basisschool blijven onbeantwoord. 

Ook of de jongen eventueel wist van de dreigmails wil de advocaat niet kwijt, net zoals hoe de politie de verdachte op het spoor is gekomen. "Hij is zeker geschrokken van zijn aanhouding. Maar het gaat goed met hem. Hij is thuis."

Een woordvoerder van de middelbare school Pascal Zuid reageert dat dit 'een zaak is van de politie', ze morgen open gaan en het onderwijs continueren. Basisschool Paus Joannes 'kan voor nu geen reactie geven'. 

Tips over deze zaak? Mail naar [email protected]

Lees ook