Ga naar Content

Vlotbrug voorlopig dicht na aanvaring: alleen autoverkeer moet even flink omrijden

De vlotbrug in het Noordhollands Kanaal bij Sint Maartensvlotburg is voorlopig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De vlotbrug is beschadigd na een aanvaring. Volgens de provincie is de schade zo groot dat het onverantwoord is om gemotoriseerd verkeer over de vlotbrug te laten rijden. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen wel passeren en ook schepen kunnen blijven passeren. Het verkeer wordt omgeleid via de Stolperbasculebrug bij De Stolpen.

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Vlotbruggen over het Noordhollands Kanaal zijn beschermd erfgoed, maar zijn de laatste jaren vrij kwetsbaar gebleken. De drijvende bruggen lijken niet meer bestand tegen steeds zwaarder verkeer, er zijn aanvaringen door schepen en het onderhoud kost steeds meer moeite. In Burgervlotbrug proberen bewoners al jaren een vaste oeververbinding te krijgen nadat de vlotbrug daar bij de laatste aanvaring bijna een jaar buiten gebruik was.

30 ton

Maar ook agrariërs zien de vlotbruggen liefst vervangen worden door vaste bruggen die wel bestand zijn tegen zwaar verkeer. Boeren met zware landbouwvoertuigen moeten nu vaak al kilometers omrijden. Vrachtwagenchauffeurs willen het nog wel eens proberen als ze via de navigatie over de een vlotburg worden gestuurd.

Als proef heeft aannemer Waaksaam al eerder bewegingssensoren op één van de drie vlotbruggen in het kanaal geplaatst. Uit meetrapporten bleek dat er flinke uitschieters van voertuigen van18 en zelfs 30 ton zijn die de vlotbruggen over gaan. Op de vlotbrug bij 't Zand is maar 9 ton toegestaan en bij Sint-Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug 12 ton.

De vlotbrug bij Sint Maartenvlotbrug is voorlopig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland laat weten dat de schade komende week wordt hersteld. Op zijn vroegst beginnen die werkzaamheden op woensdag 5 april waarna de vlotbrug ook weer open kan voor gemotoriseerd verkeer.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play