Yvanka de Reus wint zilver op NK bouwtimmeren

Yvanka de Reus (18) uit Grootschermer is vandaag tweede geworden op het NK bouwtimmeren bij Skills Heroes. Het is daarmee niet gelukt om haar kampioenschap van vorig jaar te verlengen. Vanmiddag waren de landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten die uitblinken in hun opleiding.

Ook deze editie was Yvanka het enige meisje op het onderdeel bouwtimmeren, ze vertelde eerder dat ze zich daar niets van aantrekt. Tijdens de kwalificatie liet ze al acht jongens achter zich en vandaag had ze zeven jongens tegenover zich. Ze eindigde als tweede en gaat met het zilver naar huis. Of ze weer eerste zou worden, wist ze van tevoren niet. "Maar ik hoop wel op een podiumplek", zei ze van tevoren. Dat is in ieder geval gelukt.

Yvanka zit in haar laatste jaar van de timmeropleiding op het Horizon College/ESPEQ in Heerhugowaard. Ruim 700 andere studenten lieten vandaag hun talenten zien op de kampioenschappen, die plaatsvonden in de Amsterdamse Rai. Ook andere studenten uit Noord-Holland vielen in de prijzen bij andere onderdelen. Sam Strijbis uit Dirkshorn won goud in de categorie sanitaire en verwarmingstechnicus.

Tekst gaat door onder de foto.

Robin Berkhout (23) uit Andijk veroverde de tweede plek bij het meubelmaken en Maaike van der Steen (19) uit Heiloo won brons bij het onderdeel Verzorgende IG.

De mbo'ers die op de eerste plek zijn geëindigd kwalificeren zich voor deelname aan het Europese kampioenschap EuroSkills 2023, dat dit jaar plaatsvindt in Polen van 5 tot 9 september.