Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Yvanka de Reus niet naar Shanghai, wel als eerste meisje naar EK bouwtimmeren in Keulen

28 juni 2022, 17.15 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Yvanka de Reus uit Grootschermer is geselecteerd voor het Europees Kampioenschap bouwtimmeren. Het EK is begin juli in de Duitse stad Keulen. Aanvankelijk zou ze meedoen aan het wereldkampioenschap bouwtimmeren in het Chinese Shanghai, maar door de onzekere coronasituatie is dat evenement afgelast.

Als eerste vrouwelijke mbo-student werd Yvanka in april Nederlands kampioen bouwtimmeren. Dit leverde haar een ticket op voor het wereldkampioenschap in Shanghai in China wat in het najaar op het programma stond. Omdat dit niet doorgaat, mag Yvanka nu naar het Europees Kampioenschap.

Quote

"We gingen voor het WK en de ervaring in China, maar ik ben blij dat er een mooi alternatief gevonden is"

Yvanka de Reus (Nederlands kampioen bouwtimmeren)

Yvanka, die haar opleiding volgt bij het Horizon College en mede-opleider ESPEQ in Heerhugowaard, vindt het 'heel jammer' dat het WK in Shanghai niet doorgaat, meldt mediapartner Alkmaar Centraal. "Dat was wel waar we voor gingen, helemaal voor de ervaring in China. Maar ik ben blij dat er een mooi alternatief is gevonden in Duitsland", aldus Yvanka.

Trainen

In Duitsland doen zeventien studenten mee uit zeven landen. Yvanka is het eerste meisje dat aan het EK bouwtimmeren meedoet, en de jongste deelnemer ooit; 17 jaar. De andere deelnemers zijn al in de twintig. "Ik vind het heel spannend, omdat ik inderdaad als eerste meisje meedoe en de jongste ben."

Ze is 'hard aan het trainen' en maakt verschillende soorten kapconstructies. "Wat ik precies moet maken tijdens het EK hoor ik aan het begin van de wedstrijd" vertelt ze. "We trainen met opdrachten van eerder gehouden EK-wedstrijden en het EK-niveau is veel hoger dan het NK-niveau."

Quote

"Wij hebben een korte voorbereiding van vier weken, maar zetten alles op alles om Yvanka goed aan de start te laten verschijnen"

Hans neefjes (trainer Yvanka de reus)

Haar trainer namens het Horizon College en ESPEQ is Hans Neefjes. Voor hem is het ook een spannende wedstrijd, want de concurrentie is groot: "Duitstalige landen zijn enorm goed in bouwtimmeren vanwege de passie voor het vakmanschap."  Volgens de trainer heeft bouwtimmeren 'daar status' en 'zijn deze landen bereid om heel veel tijd in trainingen te stoppen'. 

Enige meisje in een mannenwereld

Hij vervolgt: "Omdat het WK niet doorgaat en Yvanka in een later stadium is toegevoegd aan de deelnemerslijst heeft zij een kortere voorbereidingstijd. Normaliter heb je tien weken training nodig om goed voorbereid te zijn. Wij hebben nu een korte voorbereiding van vier weken. Maar we zetten uiteraard alles op alles om Yvanka goed aan de start te laten verschijnen."

Yvanka krijgt ook steun van kickbokser Jorina Baars uit Den Helder. Jorina is meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen. Ze biedt Yvanka mentale ondersteuning; hoe ‘boks’ je van je af en hoe hou je je staande tijdens dit Europees Kampioenschap, waar je als enige meisje tussen de mannen staat? Met deze mentale coaching hoopt Yvanka extra goed aan het EK te kunnen beginnen.

Eerder was NH Nieuws bij Yvanka's huldiging als Nederlands kampioen. Kijk die video hieronder:

Timmerkampioen Yvanka (17) gehuldigd op school: "We zijn supertrots" - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]