Ga naar Content

Publiek onder de indruk van gevluchte Oekraïense balletdansers: "Ongelooflijk statement"

Bezoekers van de voorstelling Dancing in Defiance van het United Ukrainian Ballet-gezelschap, dat gisteravond in Amstelveen in première ging, waren diep geraakt door het optreden. Dat bleek toen NH Nieuws na afloop met een aantal van hen napraatte.

Première Dancing in Defiance in Amstelveen - NH Nieuws

"De dansers maken een ongelooflijk statement voor vrede en tegen oorlog door hun kunst: de dans. En dat heeft heel veel mensen geraakt", vertelt een man die vol bewondering heeft zitten kijken. Het gezelschap bestaat uit meer dan zestig dansers, van wie er ongeveer twintig aan deze voorstelling meedoen.

"Ik heb te veel gehuild", vertelt een jonge vrouw. Ze blijkt zelf uit Oekraïne te zijn gevlucht en wordt vergezeld door haar Pools-Nederlandse huisgenote. De vrouw heeft veel respect voor haar getalenteerde landgenoten. "Ik weet dat de situatie in Oekraïne moeilijk is. Het is zelfs moeilijk om normaal na te denken en deze dansers doen zulk goed werk. Ze trainen de hele dag en stoppen er ondanks alles zoveel moeite in."

"We blijven onverslaanbaar en onbreekbaar. En dat blijven we voor altijd"

danser United Ukrainian Ballet

Dat dat niet altijd makkelijk is, blijkt uit een video die tijdens de première wordt getoond. Een van de dansers wordt vlak voor een repetitie gebeld door zijn vader, die vertelt als een van de weinige soldaten een Russische aanval te hebben overleefd. "Maar denk er maar niet aan. Jij moet dansen", zegt hij tegen zijn zoon. 

De dansers wilden zondag niet alleen een goede show neerzetten. Ze kwamen ook met een boodschap: hoe hard Rusland ook probeert om het kapot te maken, de Oekraïense cultuur zal altijd overleven. "We blijven onverslaanbaar en onbreekbaar. En dat blijven we voor altijd", spreekt één van hen de zaal toe voordat ze een traditionele Oekraïense dans opvoeren. 

Verslaggever Celine Sulsters ging eerder al in gesprek met een aantal dansers. Bekijk de video hieronder. Tekst gaat verder onder video. 

Gevluchte Oekraïense balletdansers komen naar Amstelveen - NH Nieuws

Ook burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens is onder de indruk. "Ik vond het indringend. Het leek voor mij als toeschouwer bijna op de symboliek van een frontlinie. Het eindigt met folklore, een stukje traditie, waar je de trots zag van de Oekraïners. Zo van: 'ze krijgen ons niet stuk'. Je merkte dat het meer dan zomaar een première was."  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]