Ga naar Content

Halve Maen kan terugkomen naar Hoorn: gemeente biedt ligplaats aan

Museumschip de Halve Maen kan voor een jaar terugkomen naar Hoorn. De gemeente biedt het schip tot eind maart 2024 een ligplaats aan, aan het Houten Hoofd. 

Foto: NH Nieuws

Het schip vertrok aan het begin van de coronacrisis, met een stil afscheid vanuit de Hoornse haven. Er was geen budget meer om het schip te houden, ook al trok het in die vijf jaar tijd dat het in Hoorn lag meer dan 100.000 bezoekers. De nieuwe tijdelijke ligplaats werd Volendam, maar daar gaat het schip per 1 april weg. 

In december vorig jaar gaf de gemeenteraad het Hoornse college opdracht om te onderzoeken of de Halve Maen - budgetneutraal - definitief terug kan komen naar Hoorn. Daar is nog geen zekerheid over en wordt verder onderzocht. "Wanneer de terugkeer van de Halve Maen de gemeente Hoorn geld kost, moet daar hetzelfde bedrag aan inkomsten voor de gemeente Hoorn tegenover staan", schrijft het college. 

Lees ook

De havengelden en verbruik van elektra en water, vergoedt de gemeente Hoorn eenmalig ter waarde van vijfduizend euro. Zo kan de 17de-eeuwse replica een jaar lang in de haven van Hoorn komen te liggen. Die terugkeer wil de stichting Halve Maen zelf graag ook, mede door de geschiedenis van Hoorn en de authentieke, historische haven. 

De gemeente wil het 'beleefbaar icoon van Hoorn' graag terug. Maar heeft in de gesprekken duidelijk kenbaar gemaakt dat er geen geld is voor verdere bijdragen. Hoe het verder gaat na maart 2024, is nog niet bekend. 

Bekijk hier hoe in maart 2020 de Halve Maen vertrok uit Hoorn:

200321 Schip - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]