Ga naar Content

Geen vrijspraak voor Oristanio; schorsing Volendammer wel met één duel verlaagd

FC Volendam heeft vandaag te horen gekregen dat de schorsing van Gaetano Oristanio grotendeels gehandhaafd blijft. De eredivisionist wilde vrijspraak voor de Italiaan, maar heeft slechts een kleine strafvermindering weten te bewerkstelligen. 

Gaetano Oristanio in gesprek met de scheidsrechter - Foto: Orange Pictures

De tuchtcommissie had naar aanleiding van de rode kaart van Oristanio op zaterdag 4 februari tegen AZ (1-1) een voorstel gedaan van vijf wedstrijden schorsing, waarvan één duel voorwaardelijk. FC Volendam ging niet met het voorstel akkoord en ging in beroep. 

Onvoorwaardelijk

Gisteren diende de zaak op de KNVB Campus in Zeist en vandaag deed de commissie uitspraak. De straf van Oristanio blijft grotendeels staan. De 20-jarige aanvaller is nu vier wedstrijden onvoorwaardelijk geschorst.

Omdat Oristanio al één van de vier wedstrijden heeft uitgezeten, namelijk de uitwedstrijd tegen FC Twente (3-0), zal hij nog drie duels geschorst zijn. Hierdoor mist hij de thuiswedstrijden tegen FC Emmen en Fortuna Sittard en de uitwedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord. 

Officiële verklaring onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal

Op grond van de bewijsmiddelen oordeelt de commissie van beroep dat Oristanio het duel op zodanige wijze is aangegaan, dat daarmee de veiligheid van zijn tegenspeler in gevaar is gebracht. Dat wordt reglementair aangemerkt als ernstig gemeen spel. Ook acht de commissie van beroep bewezen dat Oristanio heeft gespuugd naar – in de richting van - de scheidsrechter. De afstand tussen de speler en de scheidsrechter was echter zo groot dat het onmogelijk was de scheidsrechter te bespuwen, in de zin dat de scheidsrechter geraakt zou kunnen worden. Wel beschouwt de commissie van beroep het naar de scheidsrechter spugen als een beledigend gebaar, uit onvrede over de door de scheidsrechter aan Oristanio getoonde rode kaart.  

Lees ook