Ga naar Content

NH Sportforum: 'Moddergooien in Volendam en de kleurrijke Mike Snoei'

Bijltjesdag bij FC Volendam, het gemis van een goaltjesdief in Velsen-Zuid en de resultaten bij Ajax verbloemen de situatie. Het komt allemaal voorbij in het NH Sportforum van de maand februari. Drie uitgesproken verslaggevers en een presentator laten zich de mond niet snoeren en spreken zich uit over het wel en wee van het Noord-Hollandse betaalde voetbal.

Snoei, AZ en Heitinga - Foto:

We trappen af met Ajax. "De spelers vechten nu wel weer voor iedere vierkante centimeter", zijn de eerste woorden van verslaggever Stephan Brandhorst in deze maandelijkse voetbal terugblik. De regerend landskampioen krabbelt een beetje op onder de nieuwe trainer John Heitinga. De Amsterdammers versloegen de afgelopen weken Cambuur (5-0), RKC (3-1), Sparta (4-0) en Vitesse (2-1).

Tekst loopt door onder de foto.

John Heitinga - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

"Iedere trainer had deze competitiewedstrijden gewonnen. En ik vind dat deze resultaten de situatie verbloemen. Het spel is nog steeds niet verbeterd. Het is traag met veel defensieve fouten." 

Duidelijkheid

"Het zou raar zijn als het nu gelijk fantastisch loopt bij Ajax", gaat Erik-Jan Brinkman tegen de woorden van Brandhorst in. De verslaggever vindt wel degelijk dat de hand van Heitinga zichtbaar is. "Het zijn inderdaad makkelijke tegenstanders, maar onder Schreuder won Ajax die wedstrijden niet. Geef Heitinga wat meer tijd. Het gaat al beter, plus hij geeft veel meer duidelijkheid aan zijn spelers."

"Het seizoen is met de dubbel nog te redden voor Ajax"

NH Sport-verslaggever Milton Pus

"Inderdaad, want over de posities van Tadic, Bergwijn en Kudus is nu geen twijfel meer", vult verslaggever Milton Pus de uitspraken van Brinkman aan. "Het seizoen is met de dubbel nog te redden voor Ajax. De thuiswedstrijd tegen Feyenoord is een ijkpunt." Wel is Pus kritisch op Owen Wijndal. "Van hem verwacht je gewoon meer. Hij is nu pas een beetje basisspeler, het wordt tijd dat hij een hoger niveau aantikt."

Tekst loopt door onder de foto.

Owen Wijndal - Foto: Pro Shots /Marcel van Dorst

Brandhorst sluit zich niet aan bij de woorden van z'n collega Pus bij een eventueel kampioenschap voor de Amsterdammers. "Voor mij wordt het dan een kampioenschap van de armoede. Zo'n grote club en met zoveel middelen en dan dit slechte voetbal laten zien. Ik vind dat Ajax dan de schaal eigenlijk niet verdient." 

Underdogpositie

Dan door naar de nummer drie van de eredivisie, AZ. De Alkmaarders kenden in de maand februari een aantal teleurstellende resultaten. Waaronder de 2-1 nederlaag in Rotterdam tegen Feyenoord. Toch vindt Brandhorst dat je de ploeg van trainer Pascal Jansen niet moet wegstrepen voor de titel. "Misschien is dit juist wel lekker voor AZ. Vanuit een underdogpositie terugkomen. Het gat is immers niet zo groot."

Tekst loopt door onder de foto.

Feyenoord - AZ - Foto: Pro Shots

Dat de schaal naar Alkmaar gaat, ziet Brinkman niet gebeuren. "AZ heeft echt goede en mooie periodes gekend en het spel is veel aantrekkelijker om naar te kijken dan vorig seizoen. Alleen een eerste plek zie ik niet gebeuren. Daarvoor is er te weinig kwaliteit en ervaring ten opzichte van bijvoorbeeld Ajax."

Wel doet AZ Europees nog mee. Volgende week dinsdag gaan de Alkmaarders naar Rome voor de heenwedstrijd van de Conference League. In die achtste finale is Lazio de tegenstander. Brandhorst ziet AZ doorgaan. Pus is wat minder optimistisch. "Ik verwacht het niet." De Italianen staan op dit moment vierde in de Serie A.

Koppen rollen

In Volendam schijnt op het veld de zon, maar op bestuurlijk vlak is er veel onrust. In de media hebben Keje Molenaar en Wim Jonk al het nodige geroepen over de situatie. "Ik snap niet dat je dit midden in het seizoen doet", aldus Brandhorst. "Dat je met modder gooit, want nu moeten er koppen gaan rollen. Of Team Jonk of de Raad van Commissarissen eruit." 

"Voorzitter Jan Smit zegt dat het kapitaal op het veld staat, al lijkt mij dat wat riskant"

NH Sport-presentator Edward Dekker

Ook blijkt dat FC Volendam zich begeeft in de financiële gevarenzone. Presentator Edward Dekker daarover: "Voorzitter Jan Smit zegt dat het kapitaal op het veld staat, al lijkt mij dat wat riskant. Zo is bijvoorbeeld de riante transfer van Micky van de Ven alweer een tijdje geleden en toch heeft Volendam de afgelopen twee seizoenen verlies geleden."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Sport/Edward Dekker

"Volgens mij speelt deze situatie al veel langer", gaat Brandhorst verder over de bestuurscrisis bij de Palingboeren. "Afgelopen zomer duurde het zo lang voordat trainer Jonk zijn contract verlengde." Al waardeert Brandhorst de daadkracht van Team Jonk. "Je moet af en toe wel een rigoureuze beslissing durven nemen. Schoon schip maken, beleid voeren en vervolgens presteren."

Waarschijnlijk komt er 9 maart meer duidelijkheid, want dan organiseert Volendam een informatieavond in De Jozef waar iedereen welkom is en vragen kan stellen. "Dat wordt bijltjesdag", zegt Brandhorst met een knipoog.

"Telstar heeft slechts één probleem en dat is een afmaker"

NH Sport-verslaggever Erik-Jan Brinkman

Een niveau lager in de eerste divisie doet Telstar het dit seizoen met een tiende plek vrij aardig. "Telstar heeft slechts één probleem en dat is het gebrek aan een afmaker", analyseert Brinkman de prestaties van de Witte Leeuwen. "Verder steekt het vrij aardig in elkaar." Dat beaamt Dekker: "Als je slechts 26 keer scoort, dan gaat er iets niet goed. Uiteraard is het geweldig wat die achterhoede laat zien. Zeker met dit budget."

Tekst loopt door onder de foto.

Glynor Plet viert z'n treffer - Foto: Orange Pictures

Topscorer bij Telstar dit seizoen is Glynor Plet. De 35-jarige aanvalsleider scoorde zes keer. "Ik vind dat we te kritisch zijn", gaat een stellige Brandhorst tegen Dekker en Brinkman in. "We benaderen Telstar nu bijna als een topclub. Als de Velsenaren ook veel zouden scoren, dan stonden ze bijna bovenaan."

Ontzag

In de maand februari boekten de Velsenaren een paar mooie overwinningen. Zoals de uitzeges bij De Graafschap (0-1) en Jong FC Utrecht (0-1). Daartegenover staat een zeer groot verlies afgelopen vrijdag tegen Heracles. In Almelo verloren de mannen van Mike Snoei met 7-0. Dekker: "Dat vind ik onverklaarbaar." Ook Brandhorst snapt dat niet. "Het leek wel of ze ontzag voor de tegenstander hadden. Zeker als je tegen de nummer twee van de eerste divisie speelt, dan klap je er toch op?"

Tekst loopt door onder de foto.

Mike Snoei - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Tot slot discussiëren de verslaggevers nog even over Mike Snoei. De coach van Telstar is allesbehalve een grijze muis in het betaalde voetbal. Daar kan de voltallige sportredactie van NH van genieten. Dekker: "Dit geeft kleur, het is nooit saai bij hem." Brinkman interviewt de oefenmeester van de Velsenaren regelmatig na wedstrijden. "Voetbal is entertainment en daar doet Mike Snoei goed aan mee."

Familie van Koen Blommestijn

Daar kan verslaggever Pus over mee praten. Hij interviewdSnoei na de overwinning op Jong FC Utrecht en stelde hem meermaals de vraag waarom de net fitte Koen Blommestijn niet inviel. Dat kwam bij de oefenmeester in het verkeerde keelgat terecht. Die vroeg Pus of hij misschien familie van Blommestijn was.

Tekst loopt door onder de video.

Mike Snoei over Koen Blommestijn: "Hij is er vier maanden uit geweest, dus we nemen stapje voor stapje." - NH Sport / Milton Pus

"Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar toen ik hem diep in de ogen keek merkte ik dat het niet het geval was." Toch kan Pus de uitgesproken trainer van Telstar wel waarderen. "Ik luister altijd met veel plezier naar hem, behalve als hij voor m'n camera staat."

Het NH Sportforum werd zondag 26 februari van 18.00 tot 19.00 uur uitgezonden en is terug te luisteren via nhradio.nl. De volgende aflevering is zondag 26 maart. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar [email protected]

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52