Ga naar Content

NH Sportforum: "Jan Smit moet de knip trekken en FC Volendam in de eredivisie houden"

Bij Ajax lijkt Daley Blind afgeserveerd, AZ doet nog volop mee in de titelstrijd, Telstar is saai om naar te kijken en Jan Smit moet FC Volendam redden met een kapitaalinjectie. Dat zijn de conclusies die de verslaggevers van NH Sport trekken in het maandelijkse NH Sportforum.

Edward Dekker, Milton Pus, Thomas Brood en Stephan Brandhorst - Foto: NH Sport

Crisis bij Ajax

In Amsterdam is het de laatste weken crisis met een hoofdletter C. Na de nederlaag tegen PSV (1-2) en de gelijke spelen tegen Vitesse (2-2) en FC Emmen (3-3) is verslaggever Thomas Brood snoeihard. "In Emmen was het een totale ineenstorting. Het was alsof ik bij een vijfdeklasser langs de lijn stond."

"Er stond totaal geen team. Alleen maar spelers met hun eigen agenda. Daley Blind met een uitgestreken gezicht, Dusan Tadic was furieus en Calvin Bassey liep weer rond te huppelen. Het was Ajax-onwaardig", stelt verslaggever Stephan Brandhorst. "De afgelopen weken is het alleen maar slechter geworden onder Schreuder", zegt redacteur Milton Pus. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Richairo Zivkovic (oud-Ajax) hielp zijn ploeg aan de aansluitingstreffer - Foto: Pro Shots / Paul Meima

"Ik blijf erbij dat de selectie van Ajax hopeloos is samengesteld", zegt Brood. Florian Grillitsch is daar volgens hem het toonbeeld van. "Waarom kon het aan het begin van het seizoen dan wel?", stelt Brandhorst, die ziet dat er veel problemen in de kleedkamer zijn die nu naar buiten komen.

Spiegel

Brood weet voor de spelers van Ajax wel een goed kerstcadeau. "Een spiegel! Dan kunnen de spelers in de spiegel kijken en zien of ze wel hun best gedaan hebben."

"Het is een mentale kwestie", denkt Brandhorst. "Ze zitten niet in de flow en het is maar de vraag of ze die terugkrijgen als het zo voortkabbelt. Zo gaat het van kwaad tot erger en moeten ze misschien wel blij zijn dat ze Europees voetbal halen", zegt Brandhorst, die twee opties op tafel gooit. "Of je gooit Schreuder eruit of je knikkert de rotte appels uit de kleedkamer."

Tekst gaat verder onder de foto.

Ajax-trainer Alfred Schreuder - Foto: Orange Pictures

De roep bij de supporters werd de laatste weken steeds luider om Schreuder op straat te zetten. De verslaggevers zijn het eens dat dat niet de beste optie is. "Ik weet niet wie je dan voor de groep moet zetten", zegt Pus, die alleen de naam van Peter Bosz nog durft te opperen. "Schreuder moet er niet uit", zegt Brood.

"Het komt nooit meer goed met Blind en Schreuder. Er heeft zich een treinongeluk afgespeeld tussen die twee"

nh sport-verslaggever thomas brood

"Ik denk dat je Daley Blind beter kan verkopen dan Alfred Schreuder eruit gooien", stelt Brandhorst, die hoopt dat de verdediger zijn laatste wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. Brood: "Het komt nooit meer goed met Blind en Schreuder. Er heeft zich een treinongeluk afgespeeld tussen die twee. Na het WK is één van de twee weg."

Tekst gaat verder onder de foto.

Daley Blind moet in Emmen weer beginnen op de bank - Foto:

Presentator Edward Dekker vraagt zich af of men niet meer respect moet hebben voor iemand met bijna honderd interlands en die veel voor Ajax heeft betekend. "Hij is reserve-aanvoerder van Ajax, maar hij heeft niet de goede houding", vindt Pus.

AZ haakt aan

Aanmerkelijk positiever kijken de mannen van NH Sport aan tegen de ontwikkeling van AZ. De Alkmaarders haakten op het juiste moment aan bij de traditionele topclubs. "Tegen PSV was het do-or-die", aldus Brandhorst. In Eindhoven won AZ met 1-0 dankzij een doelpunt van Vangelis Pavlidis. Daardoor staat de ploeg van trainer Pascal Jansen op slechts één punt van PSV en Ajax en op vier punten afstand van winterkampioen Feyenoord.

"Tegen PSV was het do-or-die voor AZ; aanhaken of afhaken in de titelstrijd"

NH Sport-verslaggever stephan brandhorst

Pus: "AZ speelde voor het eerst weer met Jens Odgaard, Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson in de voorhoede. Eindelijk hebben ze met de vaste kern gespeeld, dus dat is positief." Tegen Excelsior (2-1) en RKC Waalwijk (3-1) had AZ een 'klein dipje' volgens Brood, die het nog vroeg vindt om te stellen dat AZ tot het einde mee gaat doen om het kampioenschap.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lachende gezichten bij AZ na de goal van Vangelis Pavlidis - Foto: Pro Shots / Peter van Gogh

Mede door de vele wedstrijden in de Conference League heeft AZ inmiddels al 26 officiële wedstrijden gespeeld. "Ze begonnen vroeg aan het seizoen en daardoor konden ze al vroeg pieken", zegt Brandhorst. "Maar een aantal spelers heeft ook wat pijntjes. Maxim Dekker loopt op zijn laatste benen en ook Jordy Clasie is niet helemaal topfit. Voor AZ komt de winterstop wel op het goede moment."

"De Wit is wel een voetballer die Ajax goed zou kunnen gebruiken"

NH Sport-verslaggever Stephan Brandhorst

De selectie van AZ steekt volgens de verslaggevers goed in elkaar. Riechedly Bazoer is zelfs een bankzitter en in de winterstop komt Djordje Mihailovic de selectie nog versterken. "Die hebben ze eigenlijk niet nodig", stelt Brandhorst over de Amerikaan, die overkomt van CF Montréal.

Pascal Jansen wordt volgens Dekker misschien wel opgezadeld met een onverwachts probleem. Want waar zou Mihailovic moeten spelen? "Misschien ben je wel verplicht hem te laten spelen", zegt Brandhorst. "Of ze willen bij AZ voorsorteren op een vertrek van Tijjani Reijnders of Dani de Wit. De Wit is wel een voetballer die Ajax goed zou kunnen gebruiken."

Tekst  gaat verder onder de foto.

Djordje Mihailovic (r) - Foto: Pro Shots / SIPA USA

"Bij tussentijdse versterkingen verstoor je wellicht het groepsproces", merkt Dekker op. "Ze hadden hem ook liever aan het begin van het seizoen gehaald", zegt Brood. De Amerikaan zelf en de club wilden het seizoen in de MLS graag afmaken en daarom komt hij pas in de winter.

Brandhorst: "Ik zou het zo laten staan. Het middenveld is de kracht van dit AZ. Dani de Wit is top en loopt de meeste kilometers van de hele eredivisie, Tijjani Reijnders is aan de bal net zo belangrijk als Jordy Clasie. En dan hebben ze Bazoer nog op de bank."

'Lelijk eendje' 

De derde Noord-Hollandse ploeg in de eredivisie, FC Volendam, is als hekkensluiter de winterstop ingegaan. Brood ziet weinig aanknopingspunten in het Palingdorp. "Het is heel slecht". 

"Voorbarig om te zeggen dat Volendam degradeert, want het gat is niet heel groot"

NH Sport-redacteur Milton PUs

Met zes punten is Volendam het 'lelijke eendje' aan het worden volgens Brandhorst. Pus vindt het te makkelijk om te zeggen dat Volendam degradeert. "Voorbarig, want het gat is niet heel groot."

Tekst gaat verder onder de foto.

Verslagenheid bij FC Volendam na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Waar bij Ajax volgens de sportredacteuren een aantal 'rotte appels' rondlopen, heeft Volendam er ook een paar in huis. Brood: "Als je Henk Veerman in huis haalt en op de bank zet, zorgt dat ook voor een stoorzender."

In een opmerkelijk interview met NH Sport ontkende de boomlange spits dat hij samen met Daryl van Mieghem en Robert Mühren verhaal bij trainer Wim Jonk heeft gehaald. "Je hoeft toch niet om de hete brei heen te draaien?", vraagt Brood zich af. "Maar niet met de consequentie als er een splijtzwam ontstaat", haakt Dekker in.

Tekst gaat verder onder de video.

Henk Veerman heeft er de smoor in - NH Sport/Edward Dekker

De laatste weken werd steeds meer geopperd om op een andere manier punten te sprokkelen. Pus vindt dat Jonk te lang voet bij stuk houdt. "Ik denk dat je degradatievoetbal moet spelen. En dan de boel dichttimmeren."

Brood: "Hoe ga je dat doen met zo'n defensie? Die zijn niet goed genoeg om een handbalverdediging op te gooien." Dan roept Volendam echt de problemen over zich af, denkt Brandhorst. "Het is nu al veelzeggend dat keeper Filip Stankovic wekelijks de Man of the Match is. Als je veel gaat verdedigen, loop je in de val. Zet hoog druk en ga voetballen met Henk Veerman als aanspeelpunt."

"Jan Smit heeft een dik gepeperde rekening. Hij moet daar wat af halen en in FC Volendam storten"

NH Sport-verslaggever thomas brood

Brood heeft voor Volendam een klip en klare oplossing. "Jan Smit heeft een dik gepeperde rekening. Hij moet daar wat af halen en in FC Volendam storten. Qua spelers kom je tekort voor de eredivisie. Dat kan je accepteren en weer doorgaan, maar als je grote plannen hebt zoals Jan Smit, dan moet je de knip trekken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Smit in het stadion van FC Volendam - Foto: Orange Pictures

'Koning van de gelijke spelen'

Bij Telstar hangt de vlag er een stuk beter bij dan tijdens het vorige seizoen. Presentator Dekker stelt dat de Velsenaren 'in positieve zin verrassen' met een veertiende plaats in de eerste divisie en tot afgelopen vrijdag een reeks hadden van acht ongeslagen wedstrijden op rij. Brood is echter kritischer op de ploeg van trainer Mike Snoei. "Koning van de gelijke spelen. Tegen FC Eindhoven was het echt heel slecht. Als je niet scoort, kan je niet winnen. Dat is het probleem. Ze zijn één van de minst scorende ploegen in de eerste divisie."

Tekst gaat verder onder de foto.

Telstar-aanvoerder Glynor Plet - Foto: Pro Shots / Thomas Bakker

 

Brandhorst kijkt juist naar het geringe aantal tegentreffers. "De wedstrijden die ze nu gelijkspelen, hadden ze vorig seizoen allemaal verloren. Verdedigend is heel veel winst geboekt. Het staat als een huis met ervaring."

"Het staat als een huis waar nog geen bankstel instaat, geen lampen zijn en geen gordijnen voor de ramen hangen. De deur kan op slot en dat is het dan ook", zegt Dekker met een knipoog.

"Het staat als een huis waar nog geen bankstel staat, geen lampen zijn en geen gordijnen voor de ramen hangen. De deur kan op slot en dat is het dan ook"

NH Sport-presentator Edward Dekker

"Ik denk dat Telstar aanvallend tekort komt of een creatieve middenvelder", probeert Brood het probleem aan te stippen. Wel is Koen Blommestijn op de weg terug. "Maar aan het einde van de rit staan ze zestiende."

Pus is positiever over De Witte Leeuwen. "Ik was in het vorige Sportforum iets te negatief. Ze hebben een volwassenere ploeg dan vorig jaar, dus ik denk dat ze dertiende worden." Brandhorst is het meest optimistisch en denkt dat de ploeg van Snoei bovenin het rechterrijtje finisht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Mike Snoei - Foto: Pro Shots / Thomas Bakker

Het NH Sportforum werd zondag 20 november van 18.00 tot 19.00 uur uitgezonden en is terug te luisteren via nhradio.nl  De volgende aflevering is zondag 19 december. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar [email protected]

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52