Ga naar Content

Mishandelde Frédérique kan zaak eindelijk afsluiten: dader krijgt voorwaardelijke taakstraf

De jongen die in de zomer van 2021 de Amstelveense Frédérique mishandelde omdat zij niet wilde vertellen of zij een jongen of meisje was, is vandaag door de rechter veroordeeld tot 60 uur voorwaardelijke taakstraf. Hier worden nog twintig uur afgehaald, de tijd dat de dader heeft vastgezeten, laat RTV Amstelveen weten. De rechter kende ook nog een schadevergoeding toe aan het slachtoffer.

Foto: NH Nieuws

De zitting vond vandaag achter gesloten deuren plaats. En nu de zaak op een positieve manier is afgerond, is het voor Frédérique nu dan ook echt klaar. De jongen toonde veel spijt en bood ook zijn excuses aan aan Frédérique. Zij gaf haar belager aan het einde van de zitting een hand. 

Paul Brink, de vader van Frédérique, is ook blij dat de zaak na anderhalf jaar klaar is. "We kunnen er nu eindelijk een punt achter zetten", zegt hij tegen RTVA. "Het heeft natuurlijk veel te lang geduurd allemaal."

'Ik ben wie ik ben'

Frédérique werd op 26 juli in elkaar geslagen in de Amstelveense wijk Westwijk. Ze werd geslagen omdat ze een onverwacht antwoord gaf op de vraag of ze een jongetje of een meisje is. "Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn", had ze de jongens te verstaan gegeven. De lijst van verwondingen na de mishandeling is lang: meerdere gebroken tanden, gebroken neus, een scheur in haar lippen, kneuzing van de kaak en verwondingen in het gezicht. 

Veel mensen wilden haar een hart onder de riem steken en ze kreeg meer dan 30.000 kaartjes.

Op de foto hieronder zie je de huiskamer van Frédérique gevuld met kaartjes en steunbetuigingen na de mishandeling. De tekst gaat door na de foto.
Foto: Radio 538 - De 538 Ochtendshow

Al met al gaat het op dit moment goed met Frédérique. Via een verklaring op LinkedIn zegt ze vandaag het volgende: "Vandaag was ik aanwezig bij de rechtszaak en heb ik de verdachte gezien en in zijn ogen gekeken. Ik voel geen boosheid richting de verdachte. Met de straf die de rechter vandaag heeft uitgesproken hoop ik dat er ook voor de verdachte een einde komt aan een nare en onzekere tijd en dat hij of zij zijn of haar verdere leven hier niet mee achtervolgt zal worden. Iedereen verdient een nieuwe kans, altijd."

De schadevergoeding die ze krijgt, schenkt ze aan een goed doel. "Ik zal een belangrijk deel schenken aan de Dusty Foundation, een stichting die mensen ondersteunt die slachtoffer zijn geworden van LHBTIQ+-gerelateerd geweld. Goede mensen die belangrijk werk doen. Mensen helpen, ik hoop dat ik dat na mijn latere studie ook mag gaan doen."

Frédérique komt in haar betoog op LinkedIn ook nog terug op de wereldwijde steunbetuigingen die zij mocht ontvangen. "Bedankt voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan en vooral bedankt dat jullie zo lief zijn geweest. Blijf lief voor elkaar!"

Lees ook