Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Frédérique blij met alle steun: "Weet niet hoe ik hier ooit bedankt voor kan zeggen"

29 juli 2021, 19.14 uur · Aangepast 29 juli 2021, 20.39 uur · Door Redactie

Het gaat naar omstandigheden goed met de Amstelveense Frédérique. Ze werd maandagmiddag mishandeld door een 14-jarige jongen in het Amstelveense Westwijk en raakte daarbij gewond aan haar gezicht. "Een aantal tanden is kapot, maar voor de rest heb ik geen pijn. Ook helemaal niet aan mijn neus", vertelt Frédérique aan de telefoon met het NOS Jeugdjournaal

Paul Brink

Ze vertelt voor het eerst zelf over de mishandeling van maandagmiddag. Omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje is, sloeg een jongen haar toen meerdere keren. Ze heeft een gebroken neus, een scheur in haar lippen, kneuzing van de kaak en verwondingen in het gezicht. Ze moest daarvoor naar het ziekenhuis, maar kon dezelfde avond met haar vader mee naar huis.

Veel mensen willen haar een hart onder de riem steken. Ondertussen heeft ze al meer dan 30.000 kaartjes ontvangen. "Ik weet niet hoe ik hier ooit bedankt voor kan zeggen. Ik word er echt emotioneel van", vertelt Frédérique. "Je ziet hoe ontzettend mensen meeleven. Veel ouders schrijven hoe boos ze zouden zijn als dit hun kind zou overkomen en hoe trots ze op me zijn. Dat ze voor me klaar staan. Het overdondert me."

Quote

"Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan"

Frédérique

Het aantal pakketjes en geschenken is zo groot dat Frédérique ze niet allemaal zelf wil houden. "Ik vind het heel jammer als ik het in mijn kamer zet, terwijl ik weet dat ik heel veel anderen er ook blij mee kan maken." De bloemen wil ze bijvoorbeeld geven aan verzorgingshuizen en ballonnen aan kinderziekenhuizen.

Er kwamen veel geschokte reacties binnen op de mishandeling. "Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan, aangezien sommige mensen niet weten wat ze zijn of willen zijn." 

Zelf vindt ze dat niet ingewikkeld. "Ik zie mezelf als een persoon, het maakt mij niet uit of mensen mij een jongen of een meisje noemen. Je kunt het genderfluïde noemen. Ik ben natuurlijk geboren als meisje en ik ben gewend dat mensen mij een meisje of zij noemen, of haar. Maar als mensen mij een hij noemen voel ik me niet beledigd. Ik denk dat het me niet heel veel uitmaakt."

Geen straf

Frédérique is opgelucht dat er een verdachte is opgepakt. De 14-jarige jongen hoeft van haar geen straf te krijgen, vertelt ze. "Ik snap de woede wel van andere mensen, want dit hoort niet te gebeuren. Maar ik vind woede overbodig." Ze voelt ook mee met de ouders van de verdachte. "Die zitten nu ook thuis en weten dat hun kind in de cel zit. Dat lijkt me ook een heel naar gevoel om te hebben."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]