Ga naar Content

Enquête asielboot komt deze week: moet hij weg, blijft hij zes maanden, of nog langer?

Velsen-Noord mag komende anderhalve week zeggen wat er met het asielschip moet gebeuren: moet het schip weg, mag het nog zes maanden blijven, of zelfs nog langer dan dat? Volgende week kunnen Velsen-Noorders met burgemeester Frank Dales in gesprek over de kwestie in buurtcentrum De Stek.

De Silja Europa meert aan aan de VOB-kade - Foto:

Er lijken twee verschillende opvattingen te zijn in Velsen-Noord. De eerste: 'afspraak is afspraak, het schip moet weg.' De tweede: 'Het gaat goed en er is geen andere oplossing voor de asielzoekers gevonden, dus het schip mag nog even blijven.'

Welke opvatting overheerst, zal de komende anderhalve week moeten blijken. Later deze week krijgt iedereen in Velsen-Noord een brief met een code. Die kan je één keer gebruiken om online een vragenlijst in te vullen. Wie daarbij hulp nodig heeft, kan 'op een aantal momenten' naar De Stek, om de enquête daar te doen. Invullen kan tot volgende week zondag.  

Niet, zes maanden of zelfs langer

De vragen zullen gaan over hoe mensen vinden dat de opvang nu gaat, of het schip nog eens zes maanden in Velsen-Noord mag blijven, of weg moet en 'welke afspraken Velsen-Noorders daarbij belangrijk vinden'. Maar hoe de vragenlijst er precies uitziet? "Dat maken we pas bekend als de brief verstuurd is", laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

De gemeente kijkt in de enquête wel al vooruit naar de periode na het halfjaar: "Aan mensen die vinden dat het schip nog zes maanden mag blijven, vragen we of ze vinden dat dit ook nog langer dan zes maanden mag, wanneer het betekent dat gemeente Velsen minder of geen statushouders hoeft op te vangen."

Burgemeester Dales komt volgende week zeker op maandag- en dinsdagavond naar buurtcentrum De Stek om te luisteren naar de zorgen en commentaren van inwoners van Velsen-Noord. En als nog meer mensen zich voor die bijeenkomst aanmelden, komt hij ook donderdag nog eens langs.

Het schip blijft in ieder geval tot 16 april liggen. Precies een maand eerder op 16 maart, neemt de gemeente een beslissing over een eventueel langer verblijf aan de hand van de uitslagen van de enquête.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]