Ga naar Content

Gerelateerde videos

Beeld & Geluid na twee jaar weer open: museum compleet op de schop gegaan

Na een sluiting van ruim twee jaar is het vandaag eindelijk zover. Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum gaat vandaag weer open. NH Nieuws nam alvast een kijkje achter de schermen en belicht enkele parels uit de collectie. Vandaag: van een stokoude Nokia tot de hypermoderne mediareactor.

"De mediareactor is eigenlijk één grote mediastroom", vertelt manager Karen Drost. Achter haar beelden bewegen over langgerekte schermen. "Niet alleen de stroom beelden die ons gebouw in- en uitgaat, denk aan het archief, maar ook de stroom van berichten die we dagelijks langs ons zien vliegen, alle media waarmee we omringd zijn."

Maar in het museum is ook plek voor de historie, denk bijvoorbeeld aan de Nokia 3210, de mobiele telefoon die in 1999 op de markt kwam. "Die heb ik zelf ook nog gehad", vertelt Drost. En ook de tijd daarvóór komt aan bod in het museum. "Ooit konden we buzzen, bellen, pingen of elkaar oppiepen. Dat kan je je bijna niet meer voorstellen", aldus Drost.

"Ooit konden we pingen, buzzen en elkaar oppiepen." - Foto: Rachel Morssink

Inmiddels speelt de smartphone een grote rol in ons leven. Het is één van de redenen dat het museum op de schop moest. "Het oude museum kwam uit 2006. Daarna namen YouTube en de smartphone een grote vlucht en inmiddels consumeren we media op een compleet andere manier dan toen", zegt Drost. "Het gaat niet meer alleen om het tot je nemen van nieuws, maar veel meer om delen."

Waar het oude museum vooral een schatkamer met mooie pronkstukken was, is het nieuwe museum meer een interactieve beleving. "Het gaat erom welke rol media in jouw leven speelt. Dus hier kan je je eigen filmpjes uploaden en terugzien in de mediareactor", zegt Drost. "Dan ben je misschien zelf wel zichtbaar in die enorme mediastroom."

Om 10.00 uur gaan de deuren van het mediamuseum weer open.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]