AZ pakt punt tegen tiental FC Volendam en loopt weer averij op in titelstrijd

AZ heeft opnieuw verzuimd de koppositie in de eredivisie te pakken. Op bezoek bij FC Volendam werd het met enig fortuin 1-1. Volendam stond lange tijd op voorsprong na een goal van Xavier Mbuyamba en had aanspraak op meer. Na een rode kaart voor Gaetano Oristanio maakte Jens Odgaard gelijk.

Jens Odgaard maakte gelijk voor AZ - Foto: Peter Lous/Orange Pictures

In de aanloop naar de derby kende AZ fikse problemen in de centrale verdediging. Pantelis Hatzidiakos was de enige fitte centrale verdediger. Zinho Vanheusden raakte geblesseerd tegen FC Utrecht en zijn beeogde vervanger Riechedly Bazoer raakte donderdag geblesseerd op de training. Wouter Goes maakte in het hart van de verdediging daarom zijn debuut. Djordje Mihailovic ontbrak ook, waardoor Jesper Karlsson een linie zakte.

Dat zorgde ervoor dat Myron van Brederode aan de aftrap stond, voor het eerst sinds eind oktober. De wedstrijd kende een saaie en gezapige eerste helft. Er werden veel ballen over de zijlijn gespeeld door AZ en ze creëerden geen noemenswaardige kans. FC Volendam werd gevaarlijk via Xavier Mbuyamba (kopbal uit vrije trap) en Gaetano Oristanio. Het leidde niet tot goals.

Tekst gaat verder onder het interview met AZ-trainer Pascal Jansen

Pascal Jansen vond het spel van AZ in de eerste helft 'zeer ondermaats' - NH Sport / Edward Dekker

De tweede helft was een stuk spannender in vergelijking met voor de rust. Zo probeerde Oristanio van afstand Mathew Ryan te kloppen en kopte Jens Odgaard uit een corner net naast. Net als in de eerste helft zorgde een vrije trap van Eiting voor gevaar. Deze keer kopte Mbuyamba de bal wél achter Ryan: 1-0. AZ-trainer Pascal Jansen was ontevreden en wisselde Sven Mijnans voor Van Brederode.

Brian Plat dwong Ryan enkele minuten na zijn goal tot een redding met een afstandsschot. Na een onbesuisde overtreding van Oristiano kreeg hij eerst geel. Na inmenging van de VAR werd dat veranderd in rood. AZ ging hierna naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Vangelis Pavlidis kreeg dé kans op de gelijkmaker, maar schoot de bal ver over het doel. Door slecht uitwerken van Derry John Murkin kon Odgaard de gelijkmaker scoren: 1-1.

Door het gelijkspel blijft AZ steken op de tweede plaats in de eredivisie met een puntje minder dan Feyenoord. Zij spelen morgen de topper tegen PSV. FC Volendam blijft op de vijftiende plaats staan.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat, Mbuyamba, Flint, Mirani, Murkin; Sanchez, Eiting, Twigt (W. Ould-Chikh/90); Oristanio, Mühren (Antonucci/62)

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Goes (Lahdo/74), Kerkez; Reijnders, Clasie, Karlsson; Odgaard, Pavlidis, Van Brederode (Mijnans/62)