Ga naar Content

Buurt afgebrande bedrijfsunit Schellinkhout wist ook van illegale bewoning: “Eigenaar ook, honderd procent”

Spelende kinderen tussen bedrijfsunits, huurders die gemoedelijk met elkaar omgaan en een eigenaar die dagelijks komt kijken. Het is de sfeer die heerste op het bedrijventerrein in Schellinkhout, waar in de nacht van zaterdag op zondag iemand overleed bij een grote brand. En dat er enkele units bewoond werden, was geen groot geheim.   

Foto: Inter Visual Studio

Uit gesprekken met verschillende huurders ontstaat een beeld dat aardig wat mensen op de hoogte waren van het feit dat er mensen in de bedrijfsunits verbleven. Huurders wisten het, maar volgens hen ook de eigenaar. "Honderd procent. Hij komt hier letterlijk iedere dag kijken. Dan weet je echt wel wat er gebeurt en wie er zijn." 

Het bedrijventerrein waar zaterdagnacht de fatale brand plaatsvond, bevindt zich aan het begin van het dorp. De huurders zijn divers. Zo deed Kevin eerder zijn verhaal tegen NH Nieuws en vertelde al zijn oude Amerikaanse auto's kwijt te zijn geraakt door de vernietigende vlammen. Andere huurders gebruiken de units voor opslag of als werkplaats. 

Gemoedelijke sfeer

De huurders kennen elkaar. De sfeer is gemoedelijk, zegt een huurder, die niet bij naam genoemd wil worden. "We kennen elkaar en houden elkaar wel een beetje in de gaten." Op de vraag of ze ook wisten dat er mensen woonden, volgt een aarzelend antwoord. 

"Ik ken de geruchten." En even later: "Eigenlijk weet je het ook wel." Er volgt een voorbeeld van een vrouw die veelvuldig op het bedrijventerrein werd gezien, die gebrekkig Nederlands sprak en verlegen groette. "Maar ja, waar moeten deze mensen anders heen? Er is geen woning te krijgen. Verschrikkelijk dat het zo fout is gegaan." 

"Een bedrijfsbox lijkt me geen ideale plaats voor kinderen"

Huurder bedrijventerrein Schellinkhout

Een andere huurder vult aan. "Ik had wel het idee dat er mensen woonden. Je zag ze in de ochtend, in de avond. Dat was niet alleen voor werk. Ik denk dat het er zeker twee waren, maar misschien ook wel meer. Er speelden vaak ook kinderen tussen de units. Die bleven dan bij hun vader slapen, die gescheiden was. Wat ik daar van vind? Een bedrijfsbox lijkt me geen ideale plaats voor kinderen."  

Dat is het zeker niet. "Het probleem is niet alleen de afmeting van die units. Ze hebben maar één in- en uitgang. En het materiaal is kwalitatief niet heel sterk. Niet voor niets is het goedkoper om een loods neer te zetten dan een huis." 

Geen slecht persoon

De eigenaar die even verderop woont, is vaak op het terrein te vinden. Dagelijks. Om een praatje te maken, of om wat onderhoud te doen. Geen slecht persoon, zegt de één. "Als hij al de andere kant op heeft gekeken, dan is dat omdat hij die mensen onderdak gunde. Want hij kan die units makkelijk aan iemand anders kunnen verhuren."

Een andere huurder heeft mindere ervaringen met de eigenaar. "Bijna iedereen heeft ruzie met hem." De eigenaar wil hier zelf niet op reageren.

De ravage is groot - Foto: Inter Visual Studio

Als er vorig jaar meerdere anonieme tips bij de gemeente Drechterland binnenkomen over het bedrijventerrein, worden er controles uitgevoerd. Zowel overdag als 's avonds. "Maar we hebben niet kunnen constateren dat de units bewoond werden", verklaarde burgemeester Michiel Pijl eerder al tegenover NH Nieuws/WEEFF. Eén van de huurders heeft zo zijn twijfels bij de gang van zaken. "Ga een keer drie dagen achter elkaar posten en je weet genoeg."

Identiteit slachtoffer brand nog niet bekend

Bij de fatale brand aan de Dorpsweg in Schellinkhout viel in de nacht van zaterdag op zondag één dodelijk slachtoffer. DNA-onderzoek moet de identiteit vaststellen. Vandaag maakte de politie bekend dat het technische onderzoek naar de fatale brand in Schellinkhout is afgerond. Door de heftigheid van de brand is niet te achterhalen waar de brand is gestart. Wel wordt er verder onderzocht of er strafbare feiten zijn gepleegd. Dit zou kunnen duiden op de illegale bewoning in de bedrijfsunits. Vooralsnog heeft de politie niemand aangehouden.