Ga naar Content

Celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Julianadorp maakt emoties los bij nabestaanden

Een traan, een zucht en veel knuffels bij de nabestaanden van de overleden Jason. Joris A. is vanmiddag in de rechtbank in Alkmaar namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het fatale auto-ongeluk in oktober 2021 op de Zanddijk in Julianadorp, waarbij de 19-jarige bijrijder Jason overleed. Jasons toen 18-jarige vriendin raakte zwaargewond. 

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Joris A. krijgt 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast krijgt de 20-jarige uit Julianadorp de maximale rijontzegging van 5 jaar.

Nabestaanden van Jason vallen elkaar in de armen wanneer ze de rechtszaal in Alkmaar uitlopen. Net zoals bij de behandeling van de zaak twee weken geleden, waarbij de vader, moeder en zus gebruik maakten van hun spreekrecht, waren er veel van aanwezig. Ze zochten zichtbaar steun bij elkaar en er vloeide regelmatig een traan. Maar er klonk vooral een zucht van opluchting toen de rechter de definitieve straf uitsprak, waarbij er ook een rijontzegging werd genoemd. 

Bij het ongeluk overleed Jason, inzittende van de auto en vriend van bestuurder Joris A., en raakte zijn vriendin zwaargewond. De familie en vrienden van Jason kwamen in een helse nachtmerrie terecht. Vandaag was wederom een emotionele dag voor de nabestaanden. 

Maximale rijontzegging

Joris A. is schuldig bevonden aan het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval door roekeloos rijgedrag. Naast de gevangenisstraf mag hij voor vijf jaar, wat het maximum is, niet meer de weg op. Wel wordt het jaar dat Joris A. zijn rijbewijs al kwijt is, hiervan afgetrokken. Nog vier jaar dus, maar daar waren de nabestaanden van Jason zichtbaar blij mee.

Daarnaast moet Joris A. de vader, moeder en stiefvader van Jason affectieschade betalen. Dat gaat in totaal om 57.500 euro.

Twee weken eerder eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, met invordering van het rijbewijs van vier jaar. De advocaat van Joris A. pleitte voor een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar, maar daar was de rechter het niet mee eens. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]